disposable art

Met deze Disposable art trekken we weer naar een van mijn meest geliefde brouwerijen uit Estland.. Pühaste! Hun specialiteit is donker en stevig maar met deze bewijzen ze wel dat ze met blond zeker ook overweg kunnen.

Pühaste brewery is een vrij recente maar al heel gekende, gegeerde en gewaardeerde speler in de craftbierwereld. Wanneer je aan Estland denkt denk je zeker niet aan bier, dat is een feit. Nochtans biedt Estland een heel arsenaal aan topbrouwerijen, naast Pühaste heb je bijvoorbeeld Pohjala als topper die zowat de trend zette.

Het was Eero Mander die in 2011 begon met Pühaste bieren te gaan brouwen in een klein zomerhuisje in Pühaste. Daar brouwde hij al zijn testbatches alvorens als gipsybrouwer bij anderen grotere volumes te gaan maken. Zo begon hij geleidelijk aan naam en faam te maken, tot in 2016 de tijd rijp was om zijn eigen brouwerij uit de grond te stampen.

Eero kende zeker periodes dat hij amper aan goede grondstoffen kon geraken maar omdat hij nu aan de top staat is dat probleem al zeker van de baan. Exporteren doen ze wereldwijd, van Finland en Zweden over Europa tot zelfs de USA, Canada en Australië. Experimenteel, zo kan je de bieren zeker noemen, maar saai allesbehalve. Zowat alle stijlen passeren er, witbieren, zure bieren, saison, ipa en vooral stevige stouts met de Silver Series als absolute top waar ik de Epiphania cognac BA al van voorstelde.

Naast een uitgebreide core range worden seasonals gebrouwen zoals de Black Blood die hier reeds passeerde, net als de Surmapatt die ik eerder postte. Deze Disposable art is ook zo een seasonal en is dus nu niet meer te koop. Voor deze double IPA kozen ze voor een Kveik gist blend en qua hop is Comet, Azacca en El Dorado gebruikt.

DISPOSABLE ART : DEGUSTATIEFICHE
disposable art
  • BROUWERIJ Pühaste
  • HERKOMST Tartu, Estland
  • KLEUR Blond
  • STIJL Double IPA
  • ALCOHOL 8% vol.
  • SERVEERTEMP. 8°c.

UITZICHT

Wazige goudenblonde kleur met een rijkelijk wit schuim.

GEUR

Heel aromatische neus met guava, sinaas, dennehars van de hop maar vooral ook een geur die doet denken aan multifruit drank.

SMAAK

De smaak is heel mondvullend maar tegelijk vrij droog en fruitig. De bitter blijft heel goed hangen op een aangename manier.

FOODPAIRIN

Serveer deze Disposable art bij rijke kazen of een vettige burger. Curries met room gaan ook zeker.

Ontdek hier alle andere biertips

Aanbevolen artikelen

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.