cuvee mamzelle

Bij brouwerij de Leite maken ze ondertussen al een heel mooi assortiment in allerlei stijlen, waaronder ook deze boeiende cuvee Mamzelle. Een heel verfrissend maar smaakvol zuur bier maar niet met wilde gist zoals een geuze.

OVER BROUWERIJ DE LEITE EN HET BIER

Brouwerij de Leite is ontstaan uit de passie voor ambacht en goed bier van eigenaar Luc Vermeersch. Al in 1997 bracht hij een kleine brouwinstallatie onder in zijn tuinhuis dat hij vanuit Finland naar België haalde.
10 jaar lang leerde Luc gaandeweg te brouwen zonder een echte kennis, tot hij tien jaar later besloot les te volgen. Nog voor die cursus beëindigd was waren de grootse plannen er alom zijn eigen brouwerij te starten.

In 2008 was brouwerij de Leite al een feit, ondergebracht in de gebouwen van zijn eigen bedrijf Helbig in Oostkamp, gespecialiseerd in inrichtingssystemen voor allerlei winkels. De brouwerij breidde gaandeweg uit met betere en grotere tanks, maischketels, filterkuipen, noem maar op. Het gamma werd groter en naast de gekendere Femme Fatale en Enfant Terriple kwamen er ook vaten en barriques om zure bieren op te gaan lageren zoals deze Cuvee Mamzelle. Met die namen Bon Homme, Ma Mère, Jeun’Homme lijken Luc zijn bieren een echte familie te vormen en daar is zelfs plaats voor een Femme Fatale.

2018 werd een topjaar, naast en grote botellijn kwam ook het ‘Paljas’ bier onder de vleugels van de Leite. Alweer een grote stap om zich verder in de markt te positioneren.

De Cuvee Mamzelle is een van de houtgerijpte bieren uit het gamma. Het bier heeft een gevarieerde lijst van ingrediënten, naast gerstemout werd ook haver, tarwe en rijst gebruikt en daarnaast nog kruiden en de gebruikelijke hop die wel op de achtergrond blijft hier. Tijdens de rijping op wijnvaten verzuurde het bier langzaam.

CUVEE MAMZELLE
cuvee mamzelle
  • BROUWERIJ De Leite
  • HERKOMST Oostkamp, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Zuur bier (barrel aged)
  • ALCOHOL 8.5% vol.
  • SERV.TEMP. 8°c.
  • GLAS Wit wijnglas
BIEROMSCHRIJVING

De Cuvee Mamzelle is een zuur bier en dat merk je aan de geur door vooral de toetsen van azijnzuur en mekzuur die mooi gecombineerd worden. Wanneer je goed ruikt komt ook citrus naar boven en een zachte eikentoets dat goed geïntegreerd zit. De smaak is sappig en zuur met een vleugje zoet dat het boeiend maakt. Ook hier komt het hout subtiel door en dat geeft het een extra dimensie. Voor de liefhebber van zuur bier met dat tikkeltje extra.

FOODPAIRING

Serveer de Cuvee Mamzelle bij ceviche van haring of makreel, vette vis, kip met citroensaus of fijne gerechten met witte vis.


BROUWERIJ DE LEITE

De Leiteweg 32A, 8020 Oostkamp

Website

Delen op Facebook!

Ontdek hier alle andere biertips!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.