cuvée des trolls

Als we over klassiekers mogen spreken dan is de cuvée des trolls er zeker toch wel een. Deze wordt in één naam genoemd als het over brasserie Dubuisson uit het Waalse Pipaix gaat, die vooral gekend is voor zijn krachtige Bushbieren.

OVER BRASSERIE DUBUISSON EN HET BIER

Brasserie Dubuisson kan al rekenen op een letterlijke eeuwenoude geschiedenis, ervaring en traditie. De eerste sporen van de brouwerij gaan al terug tot in 1769. Toen richtte Joseph Leroy, voorvader van de huidige eigenaar Hugues Dubuisson de brouwerij op. Sindsdien is de brouwerij tot op heden in familiehanden, al 8 generaties lang.

De brouwerij werd opgericht op de rand van het kasteeldomein waar Joseph voorheen brouwer was. Dat was dan voornamelijk als landbouwer en niet zozeer als brouwer. Het bier diende namelijk om de dorst te lessen van de helpers op het land.

Die landbouwactiviteiten bleven doorgaan tot en met 1931, toen besliste Alfred Dubuisson en broer Amedée om te stoppen met boeren en zich toe te spitsen op het bier. Vele woelige jaren waren toen al voorbijgegaan met oorlogen en inpalmingen maar steeds kropen ze terug rechtop, ook na de 2e wereldoorlog. De broers kochten het domein over van de ouders en brachten niet veel later het Bush bier uit. Een bier in Engelse stijl en de naam is dan ook een Engelse verbastering van Dubuisson. Tot op vandaag nog steeds een geliefd en geroemd bier.

Geleidelijk aan breidde de brouwerij sinds 1990 uit en verruimde het assortiment, steeds met oog op traditie en kwaliteit en vooral nog steeds onafhankelijk. Verschillende versies van de Bush zoals de Pêche, Bush de Noël en Tripel kwamen er bij maar ook deze Cuvée des Trolls in 2000 en een Rhumversie van de Cuvée des Trolls, de Rasta Trolls als laatste creatie in 2018.

Sinds 2000, het jaar dat de Cuvée des Trolls uit kwam heeft de brouwerij sterk geïnvesteerd, zo kwamen er 3 horecazaken en ook 3 microbrouwerijen, 1 in Louvain-la-Neuve waar de Cuvée des Trolls, een blond bier op smaak gebracht met sinaasappelschillen ontstond en 1 in Bergen. Dankzij een groot investeringsprogramma zorgde er voor dat een nieuwe brouwzaal met meer gistings- en lagertanks kon opgetrokken worden. Ondertussen exporteren ze al naar meer dan 35 landen.

CUVÉE DES TROLLS

cuvée des trolls
  • BROUWERIJ Brasserie Dubuisson
  • HERKOMST Pipaix, Henegouwen, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Blond bier
  • ALCOHOL 7% vol.
  • SERV.TEMP. 6° c.
  • GLAS Kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De Cuvée des Trolls is een stroblond bier met een stevige schuimkraag. In de geur vooral veel lichte mouten met een kruidige toets van de gist en zoete sinaas. De smaak is fijn bitter en rond met een zachte moutige afdronk.

FOODPAIRING

De Cuvée des Trolls pas prima bij een zachte witte kaas, lichte koude visgerechten of bij dit heerlijke recept voor gazpacho.


BRASSERIE DUBUISSON

Chaussée de Mons 28
B-7904 Pipaix

Website

Delen op facebook!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.