De Cornet smoked is een variant op de klassieke en gekende Cornet van brouwerij de Hoorn/Palm. Een trend dat zich al een tijdje afspeelt in bierland is om aan bieren een gerookte toets te geven. Je moet er uiteraard wel voor zijn. Voornamelijk whiskyliefhebbers zullen wel gek zijn van de cornet smoked, toch als ze van wat turf erin houden.

  • BROUWERIJ De Hoorn (Palm)
  • HERKOMST Steenhuffel, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Sterk blond bier (gerookt)
  • ALCOHOL 8.5% vol.
  • SERV.TEMP. 7°c.
  • GLAS Het gekende Cornetglas of tulpglas op voet

SMAAKBESCHRIJVING

De Cornet smoked heeft een diepe blonde kleur met een stevig wit schuim.

In de geur valt direct het gerookt en getrufd karakter op van het bier. Een lichte rooktoets wordt aangevuld met zoet fruit en iets van specerijen, waaronder vanille, door het gebruik van houtsnippers.

De smaak is van in het begin stevig en rond met voldoende bitter. Het rokerige blijft ook hier present maar zit goed verweven tussen het zoete fruit en ook wel de gloed van alcohol dat je merkt.

Een stevig karakterbier om langzaam van te genieten.

EXTRA INFORMATIE

Brouwerij de Hoorn heeft er al een eeuwenoude geschiedenis opzitten.

Al in de late 14e eeuw waren er optekeningen van de hofstede dat dan later de Hoorn zou gaan heten. Maar de brouwerijactiviteiten kwamen er pas véél later. De eerste bewijzen dat er bier gemaakt werd gaan terug tot ergens begin de 18e eeuw. Rond 1700 namen Andries van Doorselaer en Joanna van Accoleyen hun intrek in het grote gewbouw met landerijen (het was toen geen hofstede meer want dat werd in de 16e eeuw in as gelegd) dat de Hoorn heette, gelinkt aan de herberg van toen.

Beiden hadden al ervaring met brouwen want ze huurden reeds een brouwerij elders in Steenhuffel. Uiteindelijk beslisten ze in dit gebouw hun brouwerij op te richten, daarnaast deden ze ook aan landbouw en veeteelt en openden ze opnieuw een herberg.

Het bier viel ook goed in de smaak bij het kasteel Diepenstein dat er vlakbij lag. En zo liet graaf Salomon van Maldeghem ginds zijn bieren brouwen dat dan in het kasteel op eiken vaten rijpte. Er werd zelfs een brug gebouwd van het kasteel naar de Hoorn. Rentmeester Theodoor Cornet liet toen telkens 4000 liter bier aanrukken.

Bij deze is de herkomst van de naam Cornet ook prijsgegeven, en de ridder dat het etiket opfleurt is de graaf Salomon van Maldeghem, waarvan een standbeeld te zien is op de markt van Maldegem.

Vele jaren later heeft brouwerij de Hoorn in 2014 onder de vleugels van Palm het Cornetbier terug tot leven gebracht. Weliswaar zijn de eiken vaten van toen vervangen door houtsnippers.

De Cornet smoked is de gerookte versie van het klassieke Cornet bier. De Cornet smoked dankt zijn rijk karakter aan het gebruik van een deeltje rookmout met turf en de rijping is hier gebeurt met gerookte houtsnippers.

FOODPAIRING

De Cornet Smoked is een perfect digestiefbier om de avond af te sluiten.

Maar probeer hem zeker ook bij een kaasschotel, bij voorkeur met oude kazen als pecorino of gerijpte comté, enz.


Brouwerij de Hoorn

Steenhuffeldorp 3, 1840 Steenhuffel

Website : www.palm.be/nl/dehoorn

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.