chimay 150

De Chimay 150 werd dit jaar als jubileumbier op de markt gebracht om de 150e verjaardag van de bieren van Chimay te vieren die eigenlijk in 2012 al plaatsvond maar nu pas een permanente plek wist te veroveren in het gamma.

OVER DE BROUWERIJ EN HUN BIEREN

De abdij van Scourmont is al een eeuwigheid geleden opgetrokken, toen in 1850 een tiental monniken uit Westvleteren de opdracht kregen om een klooster en gemeenschap te gaan oprichten op het plateau van Scourmont om de streek te helpen en ontwikkelen.

Men startte gelijk met de bouw van een grote abdij en daarbij hoort uiteraard ook bier en kaas. Het zou wel nog tot 1862 duren eer het eerste bier met rode etiket op de markt gebracht werd, op basis van het water uit een heel nabij gelegen waterput.

We zijn al 14 jaar later als de eerste monnik richting Frankrijk trekt om kaas te leren maken, dit op basis van melk die lokaal ingewonnen wordt. Het duurt uiteindelijk nog tientallen jaren tot de paters een nieuw bier brouwen, namelijk de Chimay Goud, een smaakvol blond bier. Dit bier is wel pas in 2013 op de markt losgelaten maar wordt al sinds 1947 gebrouwen als refterbier.

Nog geen jaar laten slaagt een pater er in de gist van Chimay af te zonderen om te hergebruiken, zo is de continue en typische smaak van de Chimaybieren gegarandeerd. In datzelfde jaar werd ook een kerstbier ontwikkeld dat sinds 1956 op de markt komt als de overal gekende en beroemde Chimay blauw (een klein wist-je-datje). In 1966 was het dan alweer tijd voor een nieuw brouwsel, namelijk de Chimay wit, een smaakvolle tripel. Hiermee bleek het gamma compleet.

In de jaren 80 bouwden ze een volledige kaasmakerij en kwamen op de proppen met de Chimay Grand Classique en vervolgens de Vieux Chimay. In 2012 konden ze hun 150e verjaardag niet zomaar aan zich laten voorbij gaan en maakten ze eenmalig een stevige tripel, de chimay 150 met een groen etiket. De jaren erop ontging het hen niet dat er een enorme vraag was naar het bier maar toch duurt het nog tot mei 2021 dat ze dit bier in hun officiële gamma opnemen. Vanaf dan is de Chimay 150 voor iedereen te verkrijgen in de bierhandel en enkele andere winkels.

CHIMAY 150

chimay 150
  • BROUWERIJ Chimay/Abbaye de Scourmont
  • HERKOMST Baileux(Chimay), België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Tripel
  • ALCOHOL 10% vol.
  • SERV.TEMP. 7° c.
  • GLAS Kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De Chimay 150 heeft een diepe goudgele kleur en een stevig wit schuim. Het boeket is heel rijkelijk met veel gedroogd en zoet geel fruit met daarnaast ook kruiden als koriander en komijn. In de smaak merk je direct dat je met een bier van 10% vol. te maken hebt, maar dat wordt getemperd door zijn zoeter karakter en zijn bitter dat het bier nog een frisse toets meegeeft.

FOODPAIRING

De Chimay 150 past perfect bij romige gerechten als vol-au-vent, kip met dragonsaus, harde kazen en gegrilde vis met botersaus.


CHIMAY

Route Charlemagne 8
B-6464 Baileux (CHIMAY) BELGIUM

Website

Ontdek hier alle andere biertips!

Delen op facebook!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.