bzart lambiek 2016

Deze Bzart Lambiek 2016 is echt een bier apart, ook iets prijziger maar volledig gerechtvaardigd. Oud Beersel brengt in bepaalde jaren dit brut bier uit dat deels gemaakt is volgende de méthode traditionelle, gekend uit de champagnestreek.

OVER OUD BEERSEL EN HET BIER

Oud Beersel is een van de weinige traditionele geuzestekerijen die ons land nog telt. Hun bestaan heeft enkele jaren geleden aan een zijden draadje gehangen maar zijn ondertussen weer een gevestigde (en innoverende) waarde. De oorsprong dateert al van in 1882. Stichter Henricus werkte reeds in een brouwerij in Ukkel maar had daarnaast zijn eigen brouwerij van lambiek en maakte geuze in Beersel, die activiteiten zette zoon Pierre nog verder tot 1947.

Het was een andere zoon Egidius die in 1922 de basis zette voor de latere Oud Beersel brouwerij door de boerderij van zijn schoonouders om te bouwen tot brouwerij. Enige jaren later werd pas gestart met lambiek te brouwen, zelfs tijdens de wereldoorlog en er was toen ook een café bijgekomen. Zoon Henri volgde in 1953 zijn vader die jong stierf op en volgde een brouwopleiding. Hij doopte de brouwerij om tot zijn huidige gekende naam Oud Beersel en maakte ook Geuze.

In 1991 ging de brouwerij over naar neef Danny maar geleidelijk aan ging het ietwat bergaf met de brouwerij, vooral door de leeftijd van de installatie en weinig investering. In 2002 beslisten ze de roerstok op te bergen en het café werd als bloemenzaak verder uitgebaat. Velen betreurden de sluiting en toen kwamen Gert Christaens en Roland de Bus, 2 vrienden, op het idee om de brouwerij niet verloren te laten gaan.

In 2003 volgde het duo een brouw- en mouterijcursus, richtten een bvba op en lieten in 2005 de Bersalis tripel brouwen bij brouwerij Huyghe te Melle om zo ook geld op te halen. In 2007 kwam de Oud Beersel eindelijk op de markt, een oude geuze en oude Kriek. De zaken begonnen terug te rollen en in 2009 kwam dan ook de Bersalis Kadet. Vele nieuwe brouwsels kwamen op de markt waaronder de Bersalis oak aged, framboise, zelfs een geuze met walnoten en zo ook deze Bzart Lambiek 2016 die ze ook al in eerdere jaargangen gereleased hebben. Begin dit jaar heropenden ze ook het bierhuis/museum dat aan de brouwerij grenst.

De Bzart Lambiek 2016 is een echt brut bier, met als basis een lambiekbier van spontane gisting dat 12 maand gerijpt heeft op houten vaten in de Kelder van Oud Beersel. De lambiekbieren worden trouwens gebrouwen bij brouwerij Boon voor alle duidelijkheid. Daarna gaat de lambiek op fles samen met champagnegist en wat suiker om de hergisting in gang te zetten.

Na negen maand wordt het gistbezinksel verwijderd met rémuage zoals een echte champagne. De flessen worden telkens iets meer op zijn kop gezet en gedraaid om zo met een ijskoud pekelbad de prop te verwijderen. Daarna gaat de definitieve kurk er op zonder enige verdere toevoegingen. Zo wordt de Bzart Lambiek 2016 geboren. Een puur en smaakvol champagnebier dat reeds goed in de prijzen viel.

BZART LAMBIEK 2016
bzart lambiek 2016
  • BROUWERIJ Oud Beersel
  • HERKOMST Beersel, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Brut bier/Lambiek
  • ALCOHOL 7% vol.
  • SERV.TEMP. 8°c.
  • GLAS Ribbelglas
BIEROMSCHRIJVING

De Bzart Lambiek 2016 heeft een diepe en heldere goudgele kleur met een zwakker wit schuim. In de geur valt uiteraard het aroma op van de spontane gisting met wat brett maar daarnaast ook gestoofde appel, stro, briochebrood en citrus. In de smaak krijg je een malse zure indruk met daarnaast ook de aroma’s uit de neus die terugkomen. Een heel mooi gebalanceerd bier met een heel lange afdronk.

FOODPAIRING

De Bzart Lambiek 2016 is met zijn rijke en complexe maar fijne smaak culinair heel goed inzetbaar bij vele gerechten met schaaldieren (met saus) zoals kreeft en krab, als aperitief bij oesters mar ook bij vette vis en gerechten met (wild) gevogelte.


OUD BEERSEL

Laarheidestraat 230, 1650 Beersel

Website

Delen op facebook!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.