blonden os

Bourgogne des Flandres kent iedereen uiteraard van het gelijknamige roodbruin bier, maar met de Blonden Os hebben ze ook een zacht en fris blond bier in het gamma. Deze moutige en lichtkruidige doordrinker dankt zijn naam aan de oorspronkelijke naam van de Brugse brouwerij, maar daarover lees je verder in het artikel meer.

blonden os
  • BROUWERIJ Bourgogne des Flandres (Martin’s/Timmermans)
  • HERKOMST Brugge, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Blond bier
  • ALCOHOL 6.5% vol.
  • SERV.TEMP. 6°c.
  • GLAS Smal tulplas
BIEROMSCHRIJVING

De Blonden os is zoals zijn naam het al zegt een bleekblond bier, met daarop een iets grovere schuimkraag. Wat in de neus direct opvalt is zijn moutig karakter dat je ook in een pils kan terugvinden, met daarnaast ook wel tarwe en een lichtkruidige hoptoets. De smaak is in de aanzet lichtbitter met een goede balans tussen het zoete van de mout. De afdronk is nogal droog met de kruidigheid die blijft hangen en een zachte bitter dat goed aanhoudt. In zijn geheel een goede dorstlesser.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

Bourgogne des Flandres kent iedereen wel als het roodbruine bier uit Brugge, het is ook de naam van de brouwerij die we sinds 2015 terug vinden in hartje Brugge. De blonden os is pas sinds 2019 in het gamma gekomen, na de bruinen os, en verwijst naar de oorspronkelijke naam van de Brugse brouwerij dat in 1852 iets verderop werd opgericht, genaamd ‘Den Os’.

Brouwerij den Os was naast ‘La Marine’ en ‘De Sterre’ een van de 3 brouwerijen dat in het Brugse gevestigd was dat in de handen was van de familie Houtryve. Al van voor de opstart van den Os runde de familie een brouwerij in Loppem maar het was Corneille, de zoon die naar Brugge trok met het idee om een brouwerij ginds op te trekken.

Den Os was 132 jaar en 5 generaties lang een begrip in het Belgische bierlandschap met bieren als een Dubbel, Tripel, Pitthem, Uitzet en uiteraard Bourgogne des Flandres. De naam Bourgogne des Flandres is een verwijzing naar de Bourgondische tijd waarin Brugge een prominente stad was. Het bier zelf is er een van gemengde gisting, als basis dient hun jong bruin bier van hoge gisting dat versneden wordt met lambiekbier van Timmermans uit Itterbeek.

De brouwerij moest na die 5 generaties ermee ophouden in 1957, deels door de opkomst van de pils maar ook deels door de vernielingen van de wereldoorlog. Hun gekendste bier, de Bourgogne, bleef echter verderbestaan. Michel Houtryve liet het bier onder toezicht verder brouwen bij andere brouwerijen, waaronder bij Verhaeghe, dat later naar een nieuw recept de Duchesse de Bourgogne begon te maken.

In de jaren ’80 kwam het bier bij brouwerij Timmermans terecht, waar de lambiek al vandaan kwam. Een tiental jaar later werden zij op hun beurt opgenomen door de Anthony Martin groep, die onder andere Guinness, Waterloo en Gordon in hun gamma hebben. In 2012 kocht die Anthony Martin groep een voormalig OCMW gebouw op in de Kartuizerinnenstraat in Brugge om daar in 2015 brouwerij Bourgogne des Flandres tot leven te roepen.

Sinds eind dat jaar jaar vloeit daar dus de Bourgogne des Flandres terug uit de leidingen, net als den bruinen Os die als basis dient. Het bier krijgt na de versnijding met de lambiek een rijping van meer dan een jaar op eiken vaten. Om de brouwerij ook een moderner elan te geven krijgen de brouwers carte blanche om nieuwe en experimentele bieren te gaan brouwen, die zijn daar ter plaatse te proeven.

In 2019 was het tijd om een nieuw bier voor te stellen, een fris blond bier genaamd Blonden Os, genoemd dus naar de oude brouwerij zoals eerder gezegd. De Blonden os wordt deels met tarwe gebrouwen en vrij goed gehopt en dat proef je. Heel fris maar toch vol van smaak, de ideale dorstlesser!

FOODPAIRING

De Blonden os past perfect als aperitief maar even goed bij jonge en belegen kazen. Als het wat pittiger mag dan kan je ook gaan voor roodbacteriekaas als Herve of Munster. Probeer hem zeker ook eens bij mijn recept voor een heerlijke fish pie!

fish pie
0 Add to Favorites


BOURGOGNE DES FLANDRES

Kartuizerinnenstraat 6, 8000 Brugge

Website : www.bourgognedesflandres.be

Ontdek hier alle andere biertips!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.