ana hop

Deze Ana Hop is een van die zeldzame bieren in deze stijl die hier al gepasseerd zijn… alcoholvrij! Nochtans vormen ze een steeds groter aandeel op het bierschap en ze zijn er qua smaak sterk op vooruit gegaan. Deze behoort zeker tot een van de beste alcoholvrije die ik in mijn glas gekregen heb.

De geschiedenis van brasserie Lefebvre loopt toch al terug tot in de 19e eeuw én is tot op vandaag nog altijd in de handen van dezelfde familie. In 1876 werd langs de Senne in Quénast brasserie Lefebvre opgericht door Jules Lefebvre, oorspronkelijk als boerderij, mouterij en brouwerij. Na een generatiewissel werd tijdens de 1e wereldoorlog de brouwerij ontmanteld. Vlak na die oorlog werd een failliete brouwerij wat hogerop gekocht om opnieuw te beginnen.

De derde generatie Lefebvre zorgde voor veel vernieuwing en modernisering in het materiaal en enkele nieuwe bieren kwamen op de lokale markt. Maar het was tot in 1975 toen Phillipe Lefebvre aan het roer kwam dat de zaken vooruit gingen. Zijn Bonne Espérance was het eerste op fles hergiste bier van de brouwerij en werd zelfs naar Italië geëxporteerd. De brouwerij werd gaandeweg steeds succesvol en zo kwam de abdij van Floreffe in 1983 aankloppen om de bieren voor hen te brouwen..

Meer familieleden kwamen er bij, net zoals bieren zoals de Student (de Latere blanche de Bruxelles) en enkele jaren later de gekende Barbar. We zijn in de jaren 2000 als zoon Paul en later zus Céline aan boord komen en voor vernieuwing zorgen met meer fruitige bieren en de Quénast, een pils die we heden ten dage kennen als Manneken Pils. In 2008 kwam er nog zo een gekend bier bij, de Hopus die eerst Cuvée des Mairiés gedoopt was (klein wist je datje, deze werd gemaakt voor Paul zijn huwelijk).

Na vele innovaties, investeringen en een rebranding kwam in 2020 ter ere van vader Phillipe zijn pensioen de Unplugged reeks gebrouwen, 2 meer moderne bieren genaamd Dikkenek en deze Funky Brett. De brouwerij stelt al meer dan 40 mensen tewerk en 75% wordt geëxporteerd naar 50 landen. Die dikkenek is een ipa boordevol wit fruit en citrus terwijl de Funky Brett zoals de naam verraadt een zuur bier is.

Nog een beetje later kwam, om de trends en vraag te volgen, een alcoholvrij bier bij in het Unplugged gamma. De Ana in Ana hop staat voor Almost No Alcohol en is een hoppig bier dat vooral in de neus zijn hopkant laat merken.

ANA HOP
ana hop
  • NAAM BIER Ana hop
  • BROUWERIJ Brasserie Lefebvre
  • HERKOMST Quénast, Waals-Brabant, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Alcoholvrij
  • ALCOHOL 0.3% vol.
  • SERV.TEMP. 6° c.
  • GLAS TEKU glas

UITZICHT

De Ana hop is helder intens blond met een fijne witte schuimkraag.

GEUR

In de geur domineert de (iets zoetere) mout en granen maar dan komt de hop naar voor met voornamelijk citrus en bloesems.

SMAAK

Een lichte en aangename, vlot drinkbare smaak dat wel net iets bitterder mocht zijn.

FOODPAIRING

Drink deze Ana hop als aperitief bij lichte hapjes, zo op terras of bij lichte salades.

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.