amer amer

Amer Amer, op het eerste zicht een bizarre naam voor deze ‘hybride’ ipa van brouwerij de Ranke maar die heeft zeker een logische betekenis.

OVER BROUWERIJ DE RANKE EN HET BIER

Brouwerij de Ranke uit Dottignies draait al enige jaren mee en is een begrip geworden, zeker in het West-Vlaamse.

Nino Bacelle kocht met zijn broer in 1986 een limonadefabriek en bierhandel over.
De passie voor bier zat er toen al in want Nino brouwde thuis zelf als hobby. In 1994 vond Nino dat het tijd was om een eerste van zijn bieren op de markt te brengen, genaamd de Guldenberg. Omdat een eigen installatie direct een grote investering is, gaat hij gaan brouwen bij brouwerij Deca in Woesten.

Niet veel later loop Nino een zekere Guido Devos tegen het lijf, ook een ambitieuze hobbybrouwer. Ze bundelen de krachten onder de naam De Ranke (genoemd naar de hopplanten) en brengen vervolgens de Père Noël (een kerstbier) en een van hun grootste successen, de XX bitter op de markt. Het is dan ook deze hop die een rode draad vormt doorheen hun gamma.

Na vele jaren was het in 2005 tijd om toch een eigen brouwerij te gaan oprichten, daarvoor zijn ze de taalgrens over getrokken naar Dottignies of Dottenijs in Henegouwen. Gestaag wordt de productie opgedreven en komen er steeds nieuwe bieren bij zoals de Saison de Dottignies, een eerbetoon aan de van Henegouwse oorsprong bierstijl. Ook de Noir de Dottignies, hun eerste en nog steeds enige donker bier. Een groot deel van de productie wordt ondertussen ook naar meer dan 20 landen geëxporteerd.

Zoals de inleiding het zegt is deze Amer Amer een hybride IPA, een kruising tussen een Amerikaanse en een Belgische IPA door gebruik te maken van 2 Amerikaanse hopsoorten, Cascade en Centennial maar dan gekweekt op Belgische bodem. Deze staat als 1 van mijn biertips bij asperges, heerlijk bij gegrilde vis met asperges en nog veel meer.

Ze maken trouwens ook een Hop Harvest bier, heel beperkt verkrijgbaar tijdens de oogst want het is een wet hop bier. D.w.z. dat de hop van het veld direct in de fles gaat bij wijze van spreken.

AMER AMER
amer amer
  • BROUWERIJ De Ranke
  • HERKOMST Dottenijs
  • KLEUR Blond
  • STIJL IPA
  • ALCOHOL 6% vol.
  • SERV.TEMP. 7° c.
  • GLAS TEKU glas
BIEROMSCHRIJVING

De Amer Amer is helder en bijna amber van kleur met een fijn maar niet volledig stabiel wit schuim. In de geur vallen direct de hoppen op met kruidige hoptoetsen, citrus en zelfs wat muskaat. Dit alles gecombineerd met wat zoete mouten. In de smaak merk je zeker de bitter op die de leidraad vormt maar tegelijk is het wel goed in evenwicht met de iets zoetere moutige smaak. De afdronk is fris en aangenaam met de citrus die blijft hangen.

FOODPAIRING

De Amer Amer past goed bij gegrilde en gebakken vette vis met asperges maar ook roodbacteriekazen of witloof en hamrolletjes.


BROUWERIJ DE RANKE

Rue Du Petit Tourcoing 1a, 7711 Dottignies

Website

Delen op facebook!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.