all in cascade

Het is al lang geleden dus stel ik met deze All In Cascade nog eens een bier aan jullie voor van brouwerij het Nest uit Turnhout!

Brouwerij het Nest uit Turnhout heeft nog geen zo lange geschiedenis, maar op die korte tijd is er wel al veel gebeurd. Eind 2000 beslisten enkele vrienden om een bierproefclub op te richten. Die kreeg de ludieke naam ‘Orde van de zatte mus’ met als logo 2 mussen met een biertje in hun nest. Zo weet je al direct van waar de naam van de brouwerij afkomstig is.

Er werden steeds meer en meer bieren geproefd, maar uiteraard zaten er daar niet altijd uitblinkers tussen. Dus dachten ze, dat kunnen we zelf toch misschien wel beter. Dat is bij vele beginnende brouwerijen wel de insteek geweest om te starten. Hoewel het niet bij elke brouwerij dan beter is geworden door dat zelf doen zijn ze er hier zeker wel in geslaagd.

Toen ze in 2006 beslisten om zelf een brouwcursus te gaan volgen bij een biergilde waren ze direct enthousiast en schaften ze hun eigen hobbyinstallatie aan om 50 liter brouwsels te gaan maken. Na veel proberen en vallen en opstaan werden er regelmatig bieren gebrouwen tot ze aan enkele bieren kwamen dat hen perfect leek.

Ze zonden hun bieren in voor het open Nederlands kampioenschap voor hobbybrouwen en eindigden daar op een mooie derde plaats. Een teken voor hen om er mee verder te gaan en een van de bieren op grotere schaal te gaan brouwen.. Zo belandden ze bij brouwerij Boelens uit Belsele. Onder de naam Festivaltripel brachten ze het bier op de markt en met succes.

Niet veel later werd het bier omgedoopt tot Schuppenboer, want hun thuisstad Turnhout staat gekend voor zijn speelkaarten (Cartamundi (een joint venture met drukkerij Brepols uit Turnhout)). Dat sloeg marketinggewijs heel goed aan en zo bestaat het logo nu uit speelkaarten en worden de bieren er naar vernoemd.

Het succes was zo groot dat meermaals naar andere brouwerijen moest uitgeweken worden op een paar jaar tijd. Om aan de stijgende vraag en de internationale interesse te voldoen beslisten ze in 2015 ook om een eigen grote brouwerij te gaan oprichten in de industriezone van Turnhout. Hier kunnen ze nu in hun eigen moderne 30 hl brouwinstallatie verder timmeren aan het succes en geregeld speciale bieren ontwikkelen zoals deze All in Cascade, hun Dead Man’s Hand en de Twoo Faced Jack. Ook worden hier steeds meer vatgerijpte bieren gemaakt.

Deze All in Cascade refereert naar een term uit het pokeren, waar 2 koningen in je hand refereren naar een King Kong (vandaar de aap op het label) bij Texas Hold’em. Het is een barley wine uit hun single hop series, gemaakt met lokaal geteeld graan en Belgische Cascade hop.

ALL IN CASCADE : DEGUSTATIEFICHE
all in cascade
  • BROUWERIJ Het Nest
  • HERKOMST Oud-Turnhout, België
  • KLEUR Blond
  • STIJL Barley wine
  • ALCOHOL 11% vol.
  • SERV.TEMP. 13°c.

UITZICHT

De All in Cascade is intens goudenblond tot amber van kleur met een rijkelijke en romige witte schuimkraag.

GEUR

In de geur krijg je voornamelijk zoete mouten en biscuit eens hij wat opwarmt in het glas met daarnaast zoete abrikoos en een hint van banaan.

SMAAK

De smaak start gelijk met een stevig en romig mondgevoel en een lichtwarmende gloed. De mout komt er mooi in door, gevolgd door een lange toch nog vrij bitter en iets zoetere afdronk.

FOODPAIRING

Schenk de All in Cascade eerder als digestiefbier of bij harde kazen met een geprononceerde smaak.

Ontdek hier alle andere biertips

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.