Skøllmann brewery – Burning Skøll

skollmann

België is een nieuw craftbier rijker met de Burning Skøll van Skøllmann brewery!

De Burning Skøll is het eerste bier dat op de markt wordt gebracht door het Maldegems/Eeklos duo Jonas Schollaert (37), in het dagelijkse leven leerkracht aardrijkskunde en Tom Heirman (39), logistiek bediende.

Als er iets nieuws op de markt komt, en al zeker uit eigen streek, willen we er snel bij zijn om dat te gaan ontdekken. Via een van de brouwers ben ik aan het bier geraakt, dat mij heel aangenaam wist te verrassen. Nieuwsgierig als ik ben wou ik meer over het bier te weet komen, maar vooral ook over het verhaal erachter en dat van zijn makers.

Daarom ben ik de twee ambitieuze heren gaan opzoeken en kon ik ze enkele vragen voorleggen, die met plezier werden beantwoordt. Die antwoorden kan je onderaan terugvinden. Lees zeker verder.. want de heren van Skøllmann hebben nog grootse plannen!

Denk met de Burning Skoll niet dat u een alledaags blond bier in huis gaat halen..

Beide heren hadden al een heel lange interesse in bieren maar het is pas iets recenter dat ze echte speciaalbieren zijn gaan ontdekken. Als fervente bierfestivalbezoekers zijn ze allerlei aparte stijlen en bieren gaan proeven en appreciëren. Het is daar dat het dan ook beginnen kriebelen is om zelf boven de brouwketels te gaan hangen.

Met een uit de kluiten gewassen hobbyinstallatie zijn ze na het volgen van de cursus microbrouwer bij Syntra beginnen experimenteren. Enkele experimenten later kunnen ze met trots hun eerste ‘kind’, de Burning Skøll presenteren. Een kind dat bloed, zweet maar vooral haren heeft gekost, ja haren! Maar daar lees je meer over in het interview.

Hoe ze op de naam Skøllmann zijn gekomen? dat komt van niet ver. Elk heeft elk een deel van zijn naam gebruikt (Schollaert (Skøll)) en Heirman (Mann). En om ook in de naam al een link naar bier te leggen hebben ze de ‘ol’ in ‘øl’ veranderd, wat Deens is voor bier.

Denk bij de Burning Skøll niet dat u het zoveelste blonde bier in huis gaat halen (wat je echt moet doen). Dat zie je trouwens ook al aan het etiket, het straalt verfrissing uit. Het bier is er een in de stijl saison, maar niet zomaar een saison. Nee, het is een spicy saison met gember.

Voor het bier wordt er 1 gram gember per liter bier gebruikt, niet veel denkt u maar gember is een heel pittige wortel. Alle gember dat gebruikt wordt is trouwens door de 2 heren van Skøllmann met de hand geschild, dus als u weet dat er per 1000 liter wordt gebrouwen is de rekening snel gemaakt..

Tijd om van de eerste creatie van Skøllmann brewery te gaan proeven..

De Burning Skøll is een donkerblond bier met een stevige witte schuimkraag van 7% vol.

De geur is heel zacht in het begin, maar u moet hem even laten staan in uw glas. Gelijk komt een zachte moutige toets tevoorschijn samen met de subtiele geur van gember, te herkennen aan die typische citrustoets, aangevuld met zoet fruit en een kruidige ondertoon.

De smaak start heel verfrissend zoals een saison hoort te zijn, maar tegelijk ook mondvullend. Geleidelijk aan komt de gember er door, dat merk je aan de warme gloed die je krijgt, zonder dat het ook maar even storend wordt.

Het zoete fruit met die citrus van de gember blijft ook in de lange afdronk hangen. Een verfrissend, verrassend en boeiend bier dat ook u zeker zal kunnen verleiden om er een tweede van te drinken.

Culinair zal het bier vooral bij de iets pittigere keuken zeker zijn weg kunnen vinden.

Het etiket alleen al maakt u benieuwd naar de inhoud.

Na het proeven van de Burning Skøll is het zeker tijd om het woord aan Tom en Jonas over te laten, die met plezier enkele vragen wilden beantwoorden.

Hoe zijn jullie op de naam van het bier gekomen? Wat is het verhaal erachter?

De naam van het bier Burning Skøll refereert naar één van onze eerste brouwsessies. Op onze testinstallatie brouwen we op grote powerfires/gasbekkens. We waren bij het ontsteken van één van de gasbekkens iets te enthousiast met de gastoevoer met een steekvlam en Jonas zijn haar dat in brand stond als gevolg: de naam Burning Skøll was geboren.

Het etiket is heel kleurrijk en mooi gedaan. Een eigen ontwerp?

Dat is inderdaad een eigen ontwerp. Het resultaat van samen enkele avonden photoshoppen in combinatie met bieren degusteren. Met een klein beetje fantasie is er een schedel (cfr. skull / skøll) in de tekening te herkennen.

Het aanbod aan bieren is al zo groot in België, wat heeft u overtuigd om er zelf op de markt te gaan brengen en wat onderscheidt uw bier van de andere?

We wilden graag ons eigen ding gaan doen. Natuurlijk moet je als jonge brouwerij ook kijken naar de verkoopbaarheid van je product, maar we zullen nooit echte mainstreambieren brouwen.

Is het ooit een droom om zelf in de toekomst een eigen brouwerij op te richten? Want in Maldegem en omstreken lijkt er nog wel plaats voor.

Het is absoluut onze insteek een eigen volwaardige brouwzaal in te richten. Liever vandaag dan morgen, maar een volwaardige 500- of 1000-liter brouwzaal vraagt serieuze investeringen.

Waar worden jullie bieren momenteel dan gebrouwen?

We brouwen onze batchen per ca 1000 liter zelf in De Feniks / Gulden Spoor (beide brouwerijen zijn samengesmolten) in de brouwzaal van Gulden Spoor. Bij De Feniks / Gulden Spoor kunnen we grotendeels zelf brouwen, wat dan ook de belangrijkste voorwaarde was bij onze zoektocht naar een brouwerij.

Het was absoluut geen optie enkel ons recept af te geven en enkele maanden later het afgewerkte bier op te halen, zonder zelf actief geweest te zijn in het productieproces. Bovendien hebben ze daar zelf een craft beer mentaliteit en zijn ze dus geen ‘industriële’ brouwerij.

Natuurlijk moet je als jonge brouwerij ook kijken naar de verkoopbaarheid van je product, maar we zullen nooit echte mainstreambieren brouwen.

Is het de bedoeling om het gamma later nog te gaan uitbreiden en zijn er verder nog grote plannen?

We zijn constant bezig recepten te ontwikkelen en te testbrouwen. Eind dit jaar staat er sowieso nog een black ipa op de planning om uit te brengen. Het recept ligt klaar, maar we willen eerst Burning Skøll degelijk in de markt zetten.

Eens beide bieren goed lopen, is het tijd voor een eigen ‘grote’ brouwzaal. Daarna staan er verder vooral nog bierstijlen op de planning die in België iets minder courant zijn: porter, american ipa, pastry stout enz.

Wat zijn zowat zelf jullie favoriete bierstijlen en bieren? En zouden jullie zelf dan ook een soortgelijke bieren willen gaan maken?

Goh, dat is heel breed: van oude geuze over ipa tot porter en stout. De bieren van o.a. Lervig en de stouts en porters van Pohjala en Sori kunnen ons altijd wel bekoren. Eigenlijk drinken we meer bieren van buitenlandse brouwerijen dan van Belgische. Vooral omdat we net die bierstijlen die in België (nog) niet echt ingeburgerd zijn zo sterk appreciëren.

Dan als laatste vraag,hoe zien jullie de toekomst in voor de brouw- en bierscene voor België?

Ik verwacht geen baanbrekende vernieuwingen in het Belgisch bierlandschap. De afgelopen jaren zijn er in België heel wat kleine brouwerijen en bierfirma’s bijgekomen en daar zie je dat de meeste zich toch tot ‘de traditionele bierdrinker’ richten met voornamelijk tripels en blonde bieren.

Gelukkig zijn er ook verschillende recente brouwerijen, zoals Dok Brewing Company, Totem, Hopsasam, Galea, Misery Beer Company en Malcroys Brewing om er maar enkele te noemen, die hiervan afwijken en uitstekende ipa’s, porters, stout, black ipa’s enz. brouwen.

Pas op, er is helemaal niks verkeerd aan traditionele Belgische bierstijlen als tripel en blond, maar dat is niet waar onze ambities liggen. Het mag voor ons net iets anders.


Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om dit bier te gaan proeven? Dan kan ik dat alleen maar toejuichen.

Bestellen/kopen kan via :

  • Dranken Stockman : Koning Leopoldlaan 18E, 9990 Maldegem

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.