Sint-Bernardus

sint-bernardus

Eén van de mooiste streken in ons land is voor mij de Westhoek, met zijn glooiend en weids landschap en velden. De tijd lijkt er in vele kleine dorpjes soms wel eens te hebben stil gestaan maar dat zorgt net voor zijn charme. Het bijhorende sappige West-Vlaams is alleen maar een pluspunt.

Destijds werd de oorlog daar het hardst uitgevochten maar nu is het een van de meest rustige plekjes in ons land. En het is in die streek dat ook brouwerij Sint-Bernardus gevestigd is, in Watou meer bepaald op de trappistenweg. Met niets dan glooiende velden en hopperanken om zich heen valt het moderne gebouw zeker op.

sint-bernardus

De ruime parking biedt plaats voor iedereen, zelfs ondergronds. Het bezoek start aan de shop op het gelijkvloers waar je je tickets kan kopen of zoals in mijn geval de online vouchers kan omruilen tegen tickets. De rondleiding zelf start op het 2e verdiep waar de grote feestzaal zich bevindt maar ook een bar waar een frisse Sint-Bernardus Extra staat te wachten, samen met de gids.

Een ruime uitleg over de geschiedenis van de brouwerij hoort er uiteraard zeker bij, die ga ik hier niet volledig gaan vertellen, daarvoor moet je zelf de rondleiding gaan volgen. Maar één ding wou ik toch meegeven.. dat de brouwerij oorspronkelijk een kaasmakerij was maar dat de paters van Westvleteren járen terug kwamen aankloppen om hun trappist te gaan brouwen. Na een tijdje viel de kaasmakerij weg en spitsten ze zich toe op de trappist van Westvleteren. In 1992 viel de licentie weg omdat vanaf dan volgens het trappistenlabel hun bier enkel bij en door de paters zelf moesten gebrouwen worden.

En nu komt het belangrijkste, want de mythe gaat lang op dat ze bij Sint-Bernardus de Westvleteren 12 verder brouwen onder de naam Abt 12. Maar zelf geven ze ook toe dat dat maar deels de waarheid is. De echte kenners zullen het verschil wel al geproefd hebben en zelf wist ik het ook al. Het recept is nog hetzelfde maar het verschil zit hem in de gist, bij Westvleteren gebruiken ze namelijk Westmallegist en ook niet dezelfde hop!

Dat gezegd zijnde, en na het filmpje gaat de rondleiding verder in de brouwerij zelf. Een rondleiding die jammer genoeg grotendeels door de magazijnen gaat maar wel met nog een uitgebreide uitleg hoe alles daar in zijn werk gaat. De boeiendste uitleg (voor diegenen die nog niet zo veel van bier kennen) krijg je in de oude brouwzaal mee, over de ingrediënten en noem maar op.

De nieuwe brouwzaal is niet te bezichtigen (alleen te zien achter glas), voor hygiëne hoofdzakelijk (of misschien ook deels de schrik dat er iemand iets zou aftappen wat niet mag (wat gist bijvoorbeeld)). Nu je alles over flessen, vaten, paletten en ingrediënten enzovoort weet komt het lekkerste.. het bezoek aan Bar Bernard!

het mooie zicht op de hoppevelden vanop de 360° Bar Bernard

De bar met 360° zicht vanop het terras is gewoonweg prachtig! Uitkijken op hoppevelden en glooiende hellingen, magnifiek! Met het bonnetje dat over is kan je een van de vele bieren van de brouwerij proeven van het vat, alsook die van de Kazematten, het sideproject van Sint-Bernardus of nog een paar andere. Een aanrader is de unieke Abt 12, maar dan barrel aged op foeders! Enkel ter plaatse te verkrijgen dus grijp je kans!

Het is een ietsje zoetere en malsere versie van de Sint-Bernardus Abt 12 met een friszurig kantje op de achtergrond, Naast het stooffruit, karamel en de zoete koffiemouten in de neus heb je in de smaak een rijk boeket maar een aangename lange afdronk.

De Abt 12 barrel aged sour, enkel daar van ‘t vat te proeven!

Heb je tijd en honger, bekijk dan zeker de eetkaart eens, vol heerlijke kleine en grote gerechten of nagerechten, hapjes, enz. Zelf ben ik gegaan voor de all time klassiekere.. stoofvlees! Klaargemaakt met Abt 12, met frietjes en een fijn slaatje. Daarbij hoort uiteraard een Sint-Bernardus Abt 12! Heb je nog een gaatje over? proef dan zeker het ijs dat gemaakt wordt door een nabijgelegen ijsmakerij, met Abt 12 erin, of een van de andere vele opties.

Vergeet ook niet jouw prachtig aandenken op te pikken in de shop, een set met 4 bieren en een glas. Ook alle andere bieren van Sint-Bernardus zijn er uiteraard te koop en een mooie selectie van magnums van verschillende jaargangen. Ik heb een flesje van 2012 gekocht, die zal binnenkort zeker genuttigd worden. Ook allerlei andere gadgets zoals kledij of wat dacht je van paté, hoofdvlees of rillete met Sint-Bernardus bier in?

Overheerlijk stoofvlees met Abt 12

Tickets kan en moet je reserveren via de website, kostprijs 12.5€ per persoon vanaf 16 jaar. Bijna voor niets als je kijkt wat je in de plaats krijgt, ik kan het alleen maar aanraden.


BROUWERIJ SINT-BERNARDUS

Trappistenweg 23, 8978 Watou

Website : www.sintbernardus.be

Ontdek hier alle andere leuke adressen!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.