mak brewery

MAK brewery.. het verhaal van grote vriendschap, overgoten met bier dat uiteindelijk in flesjes werd gestoken…

Lopend door de bierhandel, sprongen hun bieren met kleurrijke etiketten er voor mij uit in het bierschap dus kon ik niet anders dan het mee te nemen. Het bier waar het allemaal mee begon, de MAK es Pruuve, bekoorde mij zeer. Dat bier kan je zelfs terugvinden als een van mijn biertips.

Getriggerd door de kwaliteit en nieuwsgierig als ik was naar wie of wat MAK precies is, heb ik de vriendelijke heren kunnen strikken voor een interview. Daarom breng ik jullie dan ook graag het verhaal van MAK brewery, het -voorlopig nog- zijproject van de 9 Sterrebeekse vrienden Wouter en Wouter, Jens, Jannes, Antoine, Bart, Pieter-Jan, Leander en Robbe, dat niet veel later nog uitbreidde met de komst van Douglas.

Hopelijk zijn jullie net zo benieuwd als ik toen was bij het lezen van wat ze allemaal wisten te vertellen (en al zeker over de toekomstplannen..) en tegelijk stel ik graag hun 2e bier aan jullie voor, de MAKnifique.

De 10 enthousiaste jongemannen van MAK brewery

Het verhaal van MAK brewery is er dus een van een groep van 9, enfin nu 10 hechte vrienden. Het startte in 2013 allemaal met de aanleg van een legendarische muur met bierflesjes. Deze symboleerden alle bieren die ze met de vriendengroep al geproefd hebben. Het zou tot in 2017 gaan duren, na vele bieren geproefd te hebben en de muur rijkelijk te vullen, dat de droom om hun eigen bier op de muur te kunnen plaatsen in realiteit werd omgezet. Want tussen al die bieren die al op de muur stonden zat er nog geen dat perfect aan hun smaak voldeed.

Echter, geen van de 9 vrienden wist hoe bier nu precies gebrouwen werd en dankzij wat hulp van een oude bekende leerden ze de knepen van het vak van het hobbybrouwen. Het eerste bier dat ze maakten was een tripel, wat uiteindelijk de ‘MAK eens proeven’ geworden is -later omgedoopt tot MAK es Pruuve-. Voor die naam moesten ze niet lang nadenken, want die kregen ze door de vele vragen van nieuwsgierigen gewoon toegestopt.

Voor wie het trouwens nog niet duidelijk was, de MAK staat voor MAKkers, het kameraadschap dat hun bier en band symboliseert en hiermee pakken ze graag uit, want toegegeven, met zo een grote groep tot een eenlijnig resultaat komen , je moet het maar doen! De taken zijn ondertussen al zowat verdeeld, al is dat soms nog altijd een puzzelwerk.

Het brouwende brein achter de bieren is Leander Meeuwis, hij volgde uiteindelijk lessen bier brouwen en ontwikkelt de recepten op papier om die vervolgens met de gehele groep te gaan testbrouwen, de ene keer al met meer succes dan de andere keer, dat hoort er bij!

Goede afspraken maken goede vrienden, en bij ons maken goede vrienden goede afspraken.

Dat testbrouwen gebeurt in het lokaal waar ook die befaamde biermuur staat die al meer dan 1400 flesjes telt. Maar de kleine hobbybrouwinstallatie is uiteraard niet goed om te gaan produceren op grote schaal. Daarvoor werken ze samen met een West-Vlaamse brouwerij en ze worden bijgestaan door een oud brouwer die graag meedenkt, want een recept brouwen in een ketel op kleine schaal is geeft een groot verschil op een professionele installatie. MAK brewery moet dus wel onder de bierfirma’s gerekend worden maar of daar (ooit) verdering in komt, dat kan je verderop in het interview te weet komen.

Als er trouwens een ding is dat vast staat is dat naast MAKkerschap (ja, ik heb net een nieuw woord uitgevonden), vooral kwaliteit centraal staat bij MAK brewery. De beste ingrediënten uitkiezen om hun bieren te gaan maken. En die kwaliteit werd al meermaals beloond.. In 2019 kaapte de MAK es pruuve dubbel goud weg op de European Beer Challenge, net als in 2020 maar ook hun nieuwste bier is al in de prijzen gevallen. Hoog tijd dus om dat eens te gaan proeven

Tijd voor een tweede telg in het gamma van MAK brewery..

Na het succes die de MAK es pruuve kende, brouwden ze volop verder aan nieuwe bieren. Ze wilden niet per se de toer opgaan zoals vele andere traditionele brouwers doen en na een goed blond bier een bruine variant maken, nee. Ze kozen daarentegen voor een koperkleurig bier, maar een met een verfrissend karakter.

Na een iets rijkere tripel lanceerde MAK brewery eind 2019 hun saison, ‘MAKnifique’ gedoopt. Een koperkleurig bier zoals gezegd van 5.7% alcohol met een zachtmoutig, kruidig en gehopt karakter, op smaak gebracht met vlierbloesem.

Het bier heeft vorig jaar, in 2020 al een bronzen medaille binnen gehaald op de Asia beer challenge, als enige Belg in de categorie Saison. Niet veel later behaalde het zelfs goud op de European Beer Challenge, toch een stevige prestatie en dat maakt ook mijn verwachtingen hoog. Benieuwd naar de smaak en met de pen (enfin toetsenbord) in de aanslag is het tijd om hem te serveren en proeven..


Het uitzicht

De Maknifique is een licht koperkleurig bier met een lichtgekleurd stevig schuim.

De geur

De maknifique heeft een uitgesproken moutig karakter dat eerder zoet aandoet met een hint van kandij en karamel. Maar naast al dat zoete heb je de vlierbloesems die er mooi in door komen en ook een geur die me doet denken aan van die happy peaches van Haribo.

De smaak

De aanzet is van in het begin bitter maar goed geflankeerd door de smaak dat ook hier lichtjes zoet en moutig aandoet. Ook in de afdronk blijft de bitter aanhouden maar storend is het nooit.

Conclusie

Een heerlijk bier met een perfecte balans tussen zoet en bitter. Mak brewery heeft met de maknifique een degelijk, zachtmoutig en lichtbitter bier bij in zijn gamma dat er zeker mag zijn.

Foodpairingideeën

Als ik de MAKnifique proef zie ik direct een eendeborstfilet erbij, klassiek met sinaasappelsaus of een nagerecht met kaneel in. Ook een hartige quiche met pompoen moet hier ideaal passen.

Het interview

Nu jullie zowat kennis gemaakt hebben met het verhaal achter de bieren, de mannen en de smaak van hun laatste creatie heb ik enkele vragen afgevuurd en dit waren hun antwoorden. Lees zeker verder als je wil weten wat er nog te wachten staat, maar vooral ook hoe lang..

B&C Bij MAK brewery zijn jullie met maar liefst 10 personen is dat niet een hele organisatie met zo een groep?

MAK BREWERY Er komt best wat organisatie bij kijken, al went dat zeer snel. Het eerste jaar was het enorm zoeken naar een structuur waarin iedereen zich comfortabel voelt en waarin efficiënt en effectief kan gewerkt worden. Tot vandaag werken we aan deze structuur om alles steeds vlotter en vlotter te laten verlopen. De nadelen van een grote groep wegen echter niet op tegen de voordelen.

Een goeie planning zorgt ervoor dat we met ons tien vaak samenkomen op vergaderingen en teambuildings, en dan is het alleen maar genieten van het feit dat je zo’n grote groep vrienden hebt. Goede afspraken maken goede vrienden, en bij ons maken goede vrienden goede afspraken.

B&C Wie kiest er de bierstijl dat gemaakt wordt, want als je met meerdere bent kan ik mij inbeelden dat niet iedereen dezelfde smaak heeft of dezelfde voorkeur? Of heeft iedereen inspraak?

MAK BREWERY We zijn allemaal zeker en vast gepassioneerd door bier, wat ook maakt dat iedereen een gelijke inspraak heeft. Het is niet zo dat we allemaal eenzelfde biersmaak hebben, maar we kunnen wel op één lijn geraken wanneer het gaat over het belang van de brouwerij.

De ene kan genieten van een bier met veel hop, maar of dat bier dan ook goed zal scoren bij ons publiek, dat is nog maar de vraag. Concreet zorgen we er altijd voor dat er verschillende bieren in de ‘pipeline’ zitten. Dat maakt brouwdagen gevarieerder en naarmate de experimenten vorderen bereiken we altijd een consensus rond het ‘volgende bier dat MAK brewery moet uitbrengen.

We gaan met zorg om met onze recepten en gaan resoluut voor kwaliteit.

B&C Is het een droom om zelf een brouwerij op te richten? Of zijn daar al concrete plannen voor?

MAK BREWERY Uiteraard is het een droom! Concrete plannen zijn er echter nog niet. Momenteel hebben we de mogelijkheid om op een schitterende installatie in West-Vlaanderen onze beide bieren te brouwen. De meest flexibele bottellijn, perfect uitgeruste brouwzaal, state of the art filtersysteem, … maken dat we hier alles kunnen brouwen zoals we dat alle 10 willen!

Natuurlijk verschilt dat fel met onze eigen micro installatie waar we eerst alles op testen, we werken daarom samen met een ex brouwmeester die nog niet meteen op pensioen wilt gaan en daarom samen met ons aan onze bieren wilt knutselen. Zijn kennis is ongelofelijk en onze dankbaarheid is immens!

B&C Tussen de vele bieren die in België al te vinden zijn, hoe denken jullie dat jullie bieren er tussenuit springen?

MAK BREWERY Als bierliefhebbers die uit vriendschap begonnen met bier brouwen, hadden we in eerste instantie geen commerciële doelen in België. Toen die vriendschap echter bleek aan te slaan in onze omstreken, wisten we dat dit een van de manieren was om er tussenuit te kunnen springen. We geloven dat we wel een uniek verhaal brengen: tien vrienden uit een dorpje die samen bier brouwen om hun vriendschap te bewaren.

Het feit dat die tien vrienden dan ook nog eens twee jaar op rij een gouden medaille winnen op de European Beer Challenge, maakt het verhaal alleen maar mooier. Wat meteen ook een andere manier is om er voor ons tussenuit te springen: smaak! We geloven écht dat we lekker bier brouwen. We gaan met zorg om met onze recepten en gaan resoluut voor kwaliteit.

B&C Wat mogen we in de toekomst nog verwachten van MAK Brewery qua stijlen van bier?

MAK BREWERY Momenteel zitten er heel wat bieren in de pipeline. Er wordt geëxperimenteerd met een Quadrupel bier, een kersenbier en we houden ook de deur van een pils op een kier.

B&C Zijn er dan al concrete plannen voor een derde bier? En wanneer denken jullie er mee naar buiten te kunnen komen?

MAK BREWERY We leggen onszelf geen druk op qua timing voor een volgend bier, maar idealiter stellen we in de zomer van 2022 ons derde bier voor. Wat dat bier juist zal zijn, is nog niet bepaald. Dat het opnieuw kwaliteitsvol en lekker zal zijn, staat al vast.

B&C Nog als laatste vraag, heeft corona ook bij jullie een grote invloed gekend?

MAK BREWERY Zeker en vast. Als brouwerij zijn we toch wel nauw verbonden met horeca en de event-sector. Er is niets leuker dan mensen zien genieten op een terrasje van je bier. Mensen bijeen brengen, daar draait het voor ons om, en laat dat nu net zijn wat echt uit de boze was het voorbije jaar.

We merken wel dat onze verkoop in winkelpunten sterker groeide dan verwacht, en daar zal Corona vast en zeker voor iets tussen zitten.

Voor de rest kunnen we alleen maar onze ‘pollekes’ kussen dat we het geluk hebben om als tien vrienden een onderneming te kunnen leiden. Voor veel mensen nam de druk op hun sociaal leven toe en kwam er meer werkdruk bij. De vriendschap maakt deze werkdruk toch net dat tikkeltje draaglijker en levert automatisch sociaal contact op.

Hebben jullie na het lezen van dit artikel ook zo een dorst gekregen? Haast je dan zeker naar de drankenhandel om een van de bieren van MAK brewery, ik kan het alleen maar aanraden!

Wil je graag meer info over de bieren of wil je zeker zijn dat de bieren bij een bierhandel in jouw buurt te verkrijgen zijn? Check dan zeker hun website.

Alle andere interviews en artikels kan je hier lezen.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.