De dagen worden korter en het wordt stilaan frisser en (nog) natter.. Dus daar komt stilaan de winter! Tijd dus voor kerstbier! Die gezellige periode komt er weer aan, het stalletje mag vanonder het stof gehaald worden, de boom uitgepakt en de ballen worden opgeblonken. Een huis vol kaarsjes en lichtjes.. voor mij mag het elke dag kerst zijn!
Bij al die gezelligheid hoort dan ook een heerlijk bier en bij voorkeur een winterbier of kerstbier. Er zijn zo vele brouwerijen die ondertussen een kerstbier of winterbier hebben in hun gamma dat je het bos niet meer door de bomen zou zien.
Daarom heb ik er voor jou 6 uitgekozen, geproefd en beoordeeld! Benieuwd naar mijn favoriet? Lees dan gauw verder!
Maar geen proeverij zonder jullie toch ook wel wat kennis en weetjes bij te brengen…
WAT MAAKT EEN BIER NU EEN KERSTBIER OF WINTERBIER?
Vooraleerst, zit er verschil in beide? Niet echt eigenlijk, winterbieren en kerstbieren zijn (vaak) donkere bieren van een hoger alcoholgehalte, van hoge gisting en bij voorkeur gekruid. Kruiden als kruidnagel, kaneel of steranijs worden niet geschuwd, een beetje dezelfde kruiden als in glühwein.
Kerstbieren kan je niet bepaald in hokjes duwen, ze zijn soms zo verschillend en worden dus als ‘freestyle’ aanzien. Zo zijn er zowel blonde als donkere kerstbieren, maar de donkere blijven in de meerderheid. Bij blond denk ik dan aan de ‘Avec les Bons Voeux’ van Brasserie Dupont. Al jarenlang gemaakt en oorspronkelijk met de overschotten van de graanschuur, waardoor het een stevige rakker werd en als cadeau aan zijn landwerkers werd geschonken. Deze zit evenwel niet in de proeverij maar is uiteraard een grote aanrader
Wist je trouwens dat de Stella pils ook ooit een kerstbier was? Nee? In de jaren 20 werd deze pils in beperktere oplage gemaakt om tegen kerst klaar te zijn en geserveerd te worden. Vandaar de naam Stella, wat Italiaans is voor ster en refereert naar de kerstster. Hetzelfde geld voor de blauwe Chimay, deze kwam op de markt als kerstbier maar is uitgegroeid naar een vaste waarde in het gamma.


Stella en blauwe chimay, beiden ooit kerstbieren (copyright marlou.be en robydrink.be)
KERSTBIER, EEN NIEUWE TRADITIE?
Dat dit een traditie is van de laatste jaren is allesbehalve zo, al van voor onze jaartelling werden de stevige en warme dranken bovengehaald in de wintermaanden en vaak al goed gekruide door de Germanen, Kelten en noormannen, daar is kerst een grote en heilige dag en van groot belang.
In het Verenigd Koninkrijk hebben ze die traditie overgenomen en serveren ze die als een soort cider. Niet veel later namen dan de Christenen sinds de geboorte van Jezus die traditie van stevige dranken overgenomen. Zo hebben vele brouwerijen ook die traditie aangenomen en maken ze een sterk bier speciaal voor de feestdagen.
Andere bronnen spreken er ook van dat winterbieren oorspronkelijk in ons land zijn gekomen via de Engelse importeurs, die stevigere scotch ales hier aan de man kwamen brengen op het eind van het jaar en verkondigden als limited for christmas. Die bieren werden zo populair dat de brouwers hier gauw volgden om de concurrentie aan te kunnen gaan. Ook verhalen dat de bieren gemaakt zouden zijn met de overschotten in afwachting van vers graan zoals dat bij de ‘Bons Voeux’ het geval was lijkt (buiten dat geval) eerder onwaarschijnlijk. Tot zover wat de herkomst in een notendop.
Dat de geschiedenis en herkomst breder is dan dat, zal je misschien niet verbazen maar hier een lange saaie en ingewikkelde tekst te gaan typen, daar zitten jij en ik niet op te wachten, dus tijd om te gaan proeven!
ENKELE KERSTBIEREN VOORGESTELD EN UITGELICHT
Met die korte inleiding achter de kiezen heb ik mijn proefglas opgeblonken en 6 kerst- en winterbieren geselecteerd, geproefd en gewikt en gewogen. Dat er zeker honderd en nog meer bieren in die stijl bestaan is een feit en die allemaal proeven is onbegonnen dus heb ik een selectie van klassiekers en minder grote klassiekers gekozen.. Volgend jaar of wie weet binnenkort komen er nog andere kerstbieren aan bod dus stay tuned, de Pater Lieven Kerst, Bush Noël of andere toppers vielen nu uit de selectie maar die komen er nog aan!

1. Gouden Carolus Christmas – Brouwerij Het Anker 8.5/10
Een winterbier pur sang in mijn en menig ogen. Sinds 2002 wordt na vele jaren dit kerstbier opnieuw gebrouwen met maar liefst 6 kruiden en 3 soorten hop. Dit zorgt voor een uitzonderlijk bier van 10.5% vol.
Een diepbruin bier met geuren van kruidnagel, anijs en een hint van kaneel, aangevuld met karamel, chocolade en rozijnen. Zijn rijke en warmende smaak is tegelijk wel nog doordrinkbaar en verfijnd.
De perfecte begeleider bij een heel kruidige vleescurry of bij het kerstgebak.
Verkrijgbaar bij Prik & Tik en meerdere winkels | www.hetanker.be

2. Delirium Christmas – Brouwerij Huyghe 8/10
Een aangename verrassing deze Delirium Christmas, van de hand van brouwerij Huyghe uit Melle. Deze kwam voor het eerst op de markt in het jaar 2000, het jaar waarin een serieuze uitbreiding werd gedaan in de brouwerij.
Amber tot kastanjebruin van kleur met een stevig schuim. Het bier zit vol toetsen van karamel en rozijnen maar evengoed een geur van muskaat. De lichte gloed komt al van de eerste slok, gevolgd door een frisse en kruidige toets van de gist. De afdronk is al even fruitig, zacht en licht zoet als de geur.
Geniet van deze gemutste roze olifant bij een goede crème brûlée of stoofpot.
Verkrijgbaar bij Prik & Tik en meerdere winkels | www.brouwerijhuyghe.be

3. Ter Dolen Winter – Kasteelbrouwerij Ter Dolen 7.75/10
Voor velen misschien de vreemde eend in de bijt maar deze abdij annex brouwerij maakt al enige jaren heerlijke karaktervolle bieren. De Ter Dolen Winter is een creatie van 9% vol, van de hand van de brouwmeester, op de rand van amber en bruin. Heel zacht en uniek door het gebruik van honing en extra hop die zorgt voor zijn zoetere geur, aangevuld met toetsen van de kaneel die werd gebruikt en een fijne bittere afdronk.
Een perfect bier bij alle kerstgebak of nagerechten met peperkoek of vanille-ijs.
Verkrijgbaar bij de betere bierhandel en op prikentik.be | www.terdolen.be

4. Christmas Ale – Sint-Bernardus 7.5/10
Nog zo een klassieker die vooral bij de Amerikanen goed scoort. In de stijl van Quadrupel met die typische gisttoetsen die we van de brouwerij gewoon zijn. Aroma’s van lichtgebrande mouten, heel subtiele hint van anijs, gedroogd fruit, drop en karamel. De smaak is heel gebalanceerd maar mocht toch net iets meer uitgesproken zijn.
Drink deze klassieker bij vele wildgerechten en allerlei nagerechten met chocolade.
Verkrijgbaar bij Prik & Tik en meerdere supermarkten | www.sintbernardus.be

5. Vicaris Winter – Brouwerij Dilewyns 7.25/10
Deze Dendermondse brouwerij wist mij al vaker eens te bekoren en onderging vorig jaar een herstijling, toch qua look en feel. Deze kwam nog uit de vorige collectie qua label maar zoals een goed bier betaamt wordt die net iets beter met een jaartje rijping.
Een zacht moutig en gebalanceerd donker bier met een hint van steranijs en zoethout dat eigenlijk nog iets meer uitgesproken mocht zijn, aangevuld door kandij en mokka. De smaak is heel goed versmolten met de mouten en een lichte kruidige afdronk. Perfect bij gebraad, gegrilde steak of varkenshaas.
Verkrijgbaar bij de betere bierhandel | www.vicaris.be

6. Gordon Xmas – John Martin 6.5/10
Deze wordt zowat als het oerkerstbier omschreven, een scotch ale dat in de jaren dertig geïntroduceerd werd en een aanzet gaf voor velen om kerstbieren te gaan brouwen. Deze werd jaren lang in Schotland gebrouwen maar na de sluiting van de brouwerij worden de Gordon bieren in België gemaakt.
Een rijk en mondwarmend bier met een donkere roodbruine kleur met een boeket vol rozijnen, mouten en karamel. Zijn ronde smaak bevat een kleine bitter wat er voor zorgt dat zijn lichtzoete smaak net niet vlak wordt. De aanrader bij uw kaasplank of mals rood vlees.
Verkrijgbaar bij Prik & Tik en meerdere supermarkten | www.anthonymartin.be
Lees hier alle andere bierartikels.
Delen op facebook!