Kaas en bier, het ideale huwelijk

kaas en bier

Niets is leuker dan ergens uitgenodigd te worden om een kaasplank te gaan eten, of er zelf een te geven natuurlijk. De kans is groot dat u naar traditie een heerlijk glas rode wijn gaat serveren of geserveerd krijgen. Ook als u op restaurant gaat krijgt u 9 op 10 nog een glas rode wijn bijgeschonken. Daar is helemaal niets mis mee maar.. Kaas en bier gaan zo veel beter samen!

We willen nu ook geen heilig huis gaan afbreken

De reden waarom (voornamelijk dan) rode wijn en kaas eigenlijk niet samen gaan is omdat die tannines of looistoffen bevatten. Die zorgen voor de bittere smaak en bewaarcapaciteit in rode wijn dat u aan uw tandvlees of kaken gewaar wordt. Het zijn net die tannines die met eiwitten gaan reageren en uw mond zo volledig gaan droog trekken. En laat kaas nu volledig vol zitten met eiwitten.

Kaas en rode wijn, eigenlijk een foute klassieker..

U krijgt als het ware een droog gevoel en de kaas gaat hierdoor ook niet meer zijn romige textuur behouden en uw tong en smaakpapillen blijft onder een vettige laag van de kaas liggen waardoor uw wijn en de andere kazen ook niet meer hetzelfde gaan smaken.

De verstokte wijndrinker en liefhebber zal graag bij zijn wijn blijven, en dat gaan we ook niet proberen bekeren, want veel wijnen passen immers wel bij kaas!

Daarbij denk ik dan vooral aan likeurwijnen, en bij voorkeur dan nog die uit dezelfde streek als van de kaas. Een banyuls bij Roquefort, Vin Jaune bij een gerijpte comté, Sherry bij een schapenkaas,.. die hebben veel minder of goed versmolten tannines en zijn bijgevolg wel een aanrader!

Kaas en bier vormen om zoveel redenen een beter paar

Een van de belangrijkste redenen waarom kaas en bier beter samen gaan is dat bier koolzuurgas bevat en dat dat zuur de vettigheid van de kaas wegspoelt van uw tong en u zo alles veel beter blijft proeven.

Bovendien bevatten bieren een breder spectrum aan smaken en geuren, ze zijn dan ook gemaakt van meerdere ingrediënten dan alleen maar druiven. Die geven elk hun invloed op het bier. Uiteraard is bier ook bitter, maar de bitter is afkomstig van de hop, lupulinen dus.

Waarom niet zelf eens de kaasplank samen stellen?!

De meeste mensen bestellen vaak ook een kaasplank en geven het vertrouwen aan de kaasmeester. Toegegeven, dat is gemakkelijk en als je bij een goede kaaswinkel gaat perfect in orde. Maar je kan in vele zaken ook gewoon zelf je stukken kaas gaan uitkiezen en zelf een assortiment samenstellen.

Je kiest dan wat je zelf graag eet, en de kans is kleiner dat je met veel overblijft, want vaak krijg je die nooit op of zijn er wel soorten bij die je niet graag eet. Kies alleszins een assortiment aan stijlen om zo verschillende smaken te krijgen. De kaasmeester kan trouwens altijd suggestie geven per type dat je wil.

Achelse blauwe, een kaas die niet mag ontbreken op uw kaasschotel.

Ga voor een tweetal zachte witte kazen, een roodbacterie, een blauwgeaderde kaas, twee harde gerijpte kazen en een halfgerijpte abdijkaas, en voor de liefhebbers, een lekker stukje geitenkaas. Met 8 soorten heb je dus vaak genoeg, en zeker als je bijvoorbeeld met 2 bent.

Als je met meer personen bent is het misschien leuker om meer keuze te hebben dus kan je altijd een paar soorten extra gaan nemen per type. Maar dikwijls, als je een klaargemaakte schotel bestelt krijg je dan 20 soorten en van elk een spietje.. Heb je pech als jij als laatste er wil van eten of er een gulzigaard in het gezelschap zit. Een reden te meer dus om zelf eens te kiezen. Je kan ze dan trouwens zelf naar eigen creativiteit gaan garneren, leuk als je creatief aangelegd bent.

Kazen die bij mij bijna vaak op de plank verschijnen zijn klassiekers zoals de Achelse blauwe, Damse Mokke of al eens Keiems bloempje, Munster, Herve, Livarot, Époissess, Brugge kaas en Saint-Maure geitenkaas. Maar je kaashandelaar zal ongetwijfeld ook wel streekkazen in zijn assortiment dus geef die zeker een kans.

Moet ik dan per kaas een bier in huis gaan halen?

Nee helemaal niet! Het voordeel van kaas en bier samen te zetten is dat vele bieren bij verschillende kazen kunnen passen en andersom dus ook. Iets verder in het artikel staan allemaal kaassoorten en types opgelijst met passende bierstijlen en voorbeelden van kaas en biermatches.

Vele abdijen en trappisten hebben naast hun eigen bier ook een eigen kaas, daarmee kan je alvast al een goede keuze maken.

Met een 4-tal bieren, eigenlijk zelfs 3 biersoorten komt u al een heel eind. Het is bovendien dan nog eens leuk om te gaan discussiëren onder vrienden welke de beste is, zo heb je direct een gespreksonderwerp.

Vers fruit en noten zijn de ideale garnituur.
Met wat moet ik dan rekening houden?

Kaas en bier gaan matchen is op zich niet zo moeilijk als u zou gaan denken. Er zijn enkele regels die u wat in gedachten moet gaan houden. Om vet af te breken heb je zuur nodig, maar elk bier heeft door het koolzuurgas zuur in zich dus moeten we iets verder gaan kijken in het onderscheid tussen drogere, vettigere, pikantere of meer zoete kazen.

  • Drogere en harde kazen

Tripel, Trappist

  • Smeuïge en lopende witte kazen

Lichte amberkleurige bieren zoals Special Belge en witbier

  • Pikante kazen en roodbacteriekazen

Tripel, IPA (niet de lichte zomerse maar de rijkere IPA’s),

  • Droogtrekkende en eerder zure kazen zoals geitenkaas

Gueuze, Oude Gueuze

  • Zoetere en halfbelegen kazen

Bruine bieren van hoge gisting

  • Blauwgeaderde kazen

Oudbruin, Zuid West-Vlaams Roodbruin bier, Quadrupel

Kan ik dan alle door elkaar gaan eten en drinken?

Dat kan je altijd doen maar om elke kaas en elk bier tot zijn recht te laten komen dien je wel een bepaalde volgorde aan te houden. Net als bij bier of wijn begin je best fris en licht en bouw je zo verder op naar stevig doorsmakend en krachtig/pikant.

Beginnen kan je ofwel met witte zachte kazen en geitenkazen, vervolgens de halfharde kazen met daarna de harde kazen. Roodbacteriekazen (stinkkazen zoals velen zeggen) of kruidige kazen nadien en afsluiten doe je best met de blauwgeaderde kazen.

Op die manier hoe je ook niet alle bieren gelijktijdig te gaan openen met het risico te lopen dat het koolzuur al verdwenen is.

Hieronder vind je mijn persoonlijke favorieten, stuk voor stuk aanraders bij een kaasplank

Oude Gueuze Tilquin

De Oude Gueuze Tilquin is een bier van spontane gisting, bestaande uit een mengeling van verschillende lambiekbieren die 1 tot 3 jaar op vat gerijpt hebben.

Met zijn malse zuren en lichtfruitige smaak past hij best bij zure kazen als geitenkaas (St. Maure, chevrin) maar ook lopende en harde schapenkazen (Pecorino, Torta de Orveja)

Brugs tarwebier

Een fris en licht witbier met veel tarwemout gemaakt, van brouwerij de Halve Maan uit Brugge. Veel citrus en kruidigheid in het aroma, gevolgd door een frisse smaak waarin die kruidigheid domineert door de gisting.

Dit fris bier past best bij zachte en romige witte kazen (Damse Mokke, Brie, Camembert).

Gouden Carolus Tripel

De Gouden Carolus Tripel is een klassieke tripel van brouwerij het Anker uit Mechelen, Heel moutig met vooral zoet fruit en kruidige toetsen. Droog in de afdronk door zijn hoge saturatie.

Dit steviger blond bier past dan ook beter bij pikantere kazen (Livarot, Munster, Herve) en meer belegen en harde kazen (gerijpte Comté, Oud Brugge, Tomme de Savoie, Beaufort)

Rochefort 6

Rochefort is een van onze gekende trappistenbieren. Hoewel de 8 of 10 velen beter kennen is de 6 een perfecte kaasbegeleider. Amber/koperkleurig, moutig en iets zoeter van smaak , zonder die gebrande smaak als in de Rochefort 8 of 10.

Deze past goed bij halfharde en belegen abdijkazen ( Brugse kant, Comté (niet de hardste), St. Nectaire en morbier )

Liefmans Goudenband

De Liefmans goudenband is een roodbruin bier van gemengde gisting dat tot 12 maand op vaten rijpt. Zo krijgt het zijn zurige maar rijke smaak mee en toetsen van rood fruit, noten en rozijnen.

Door zijn frisse maar complexe smaak past deze goed bij blauwgeaderde kazen ( Achelse blauwe, roquefort,)


Lees hier alle andere artikels over bier en food!

Share it on facebook!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.