Midden in het stadscentrum van Gent, vlakbij de Vrijdagsmarkt (parking vlakbij dus als ze niet volzet is), op het Walter de Buckplein vinden we een gezellige, feeërieke kroeg genaamd ‘de Trollekelder’. In een historisch pand dat al uit de 15e eeuw afstamt, maar perfect onderhouden is, wordt er al sinds de jaren 80 bier getapt. Daarvoor deed het gebouw dienst als boekhandel en bibliotheek. Hoe ze op de naam van de zaak gekomen zijn word je al meteen duidelijk als je naar de vitrine kijkt, heel mooi ingericht met mythische figuren, uiteraard vooral trollen.

Dit idee kwam van de eerste eigenares die het café uitbaatte, ze was van Scandinavische komaf en had een grote liefde voor sprookjes. Dat valt aan de binnenkant ook wel op maar daar zie je vooral dat je hier in een gezellige authentieke bruine praatkroeg bent binnengestapt, vol met emaillen borden van bier en andere decoraties uit lang vervlogen tijden. Het ademt gewoon gezelligheid en warmte met al dat hout.
De verschillende verdiepingen en – uiteraard! – de kelder maakt het nog knusser omdat je niet in 1 grote ruimte zit.

Wat mij vooral naar deze plaats lokte was uiteraard niet alleen de gezelligheid maar voornamelijk de bierkaart.
De kaart bestaat volledig uit Belgische bieren, van gekende klassieke bieren en veel trappisten tot bieren van kleine lokale brouwerijen. Als bierliefhebber vind je hier dus zeker je ding.
Ik ben heel nieuwsgierig en ik probeer graag steeds nieuwe bieren te drinken om zo een ruimere kennis van verschillende bieren op te doen, dus ben ik ook hier voor 2 onbekende bieren gegaan. Dat kan dan al eens meevallen, maar uiteraard ook tegenvallen. Van dat laatste was zeker geen sprake.


Als eerste ben ik voor een saison gegaan, meer bepaald de ‘Patience for Eylenbosch’van de gelijknamige brouwerij Eylenbosch, een nieuwe brouwerij in Kobbegem, maar eigenlijk ook weer niet. Tot 30 jaar geleden werd er nog bier gemaakt onder deze naam, maar dan geuze. Erik de Keersmaeker blaast nu nieuw leven in de naam en zo is vorig jaar het eerste bier, deze patience, uit de ketels gevloeid. De bedoeling van de brouwerij is om terug lambiekbier te maken en geuze te gaan steken zoals voorheen, maar dat is maar voorzien tegen eind dit jaar, want een goede geuze en lambiek vraagt uiteraard tijd. Dan zouden ze met een oude kriek op de markt komen en het jaar erop met een oude geuze, om zo de eer van de oude brouwerij te herstellen.

De saison is dus zeg maar het bier dat voorlopig bij brouwerij de Ranke gebrouwen wordt in afwachting van de geuze, vandaar ook de naam Patience of geduld voor Eylenbosch.
Hij smaakt zoals een saison hoort te zijn, veel kruidige en bloemige hoparoma’s, diep strogeel en een stevige schuimkraag. De hopbitter domineert goed zoals het hoort met wat bloemen en fruit in de nasmaak, heel dorstlessend met zijn 5.5% alc.

Als laatste bier van de avond wou ik een goed stevig bier proeven en dan kom ik uiteraard bij de stouts en porters terecht.

Een naam die mij niets zei was de Dukus Bear imperial porter van ‘de Laatste Drinker. Een recent, noem het maar biermerk uit Gent. Er wordt momenteel nog gebrouwen bij bevriende brouwers, maar wel doet hij alles daar zelf in tegenstelling tot vele andere bieren.

Op het etiket staan allerlei ingrediënten die mij aanspreken.. cacaobonen, vanillebonen, geroosterde kardemom en arabica espressobonen.
De geur loog er dan ook niet om, heel uitbundig boeket van chocolade, koffie, vanille en wat geroosterde mouten. Heel zoete aanzet maar met toch die verfrissende hopbitter die het geheel doordrinkbaar maakt. Een echt heerlijk bier om van te genieten!

Dit adresje is dus een echte aanrader om eens goede nieuwe Belgische bieren te leren proeven in een gezellig kader met vrienden. Heel vriendelijke service!


De Trollekelder

Walter de Buckplein 4, 9000 Gent. Alle dagen open : www.trollekelder.be

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.