De Gebrande Winning

de gebrande winning

Dit adres stond met stip aangeduid in mijn bucket list om te bezoeken… de Gebrande Winning. Wat is er een betere reden om deze af te vinken dan je eigen verjaardag? Het moet zowat een van de meest regenachtige dagen geweest zijn van november maar dat deert niet, een trip naar het ‘verre’ Limburgse Sint-Truiden ging sowieso door gaan. Zaterdagmiddagen zijn traditioneel de kalmste, dat was te merken maar dat maakte het des te aangenaam om rustig te genieten.

de gebrande winning

Dat het restaurant meermaals een bekroning mocht ontvangen op de beer awards als beste bierrestaurant, alsook bij Ratebeer, en bejubeld wordt door menig restaurantgidsen zorgde er voor dat ik zeker eens wou langs gaan. De verwachtingen waren dus vrij hoog gespannen.


Chef Raf Sainte combineert een goede klassiekere en meer Frans geïnspireerde keuken met lokale invloeden. Daarbij toveren ze dan nog eens een selectie aan bieren (voor wie geen bier wenst zijn er ook andere opties uiteraard). Er is keuze tussen een 3-gangen BIB gourmand menu, een lunch voor ‘s middags maar dan ook een ‘Ode aan het bier’ menu van 4 gangen of 5, uit te breiden met een extra kaas gang (wat we niet afgeslaan hebben).

De bierkaart telt een gigantisch aantal bieren met een indrukwekkende lijst aan Orval bieren in alle jaargangen, geuze, lokale en meer moderne bieren. Aangepaste bieren nemen is geen verplichting als je liever geniet van een of 2 bieren naar eigen wens. Maar goed advies krijg je er steeds gratis bij.

Starten doen we met een huis aperitief van de Gebrande Winning, de Geraffineerd. Een champagnebier van 8% vol., gebrouwen bij brouwerij de Vlier. Een echte binnenkomer die mij meer dan bekoorde. Een heel vineuze neus vol wit fruit, een kleine gistindruk maar ook rozijnentoast valt op in het glas. Heel delicaat en fris van smaak. Ideaal om te starten.

Als amuse krijgen we een sigarenkistje voorgeschoteld. Bij het openen komt de rook je tegemoet en zien we een vitello tonatto in de vorm van een sigaar. Lekker en origineel en alvast een voorbode van een lekker vervolg.

We zijn gegaan voor het 4-gangenmenu en als surplus een kaasassortiment, daarbij de selectie van aangepaste bieren. Het eerste bier dat in het glas kwam is de Dubbel Inzet van het voor mij reeds gekende DOK brewing uit Gent. Een roggebier waar duidelijk de rogge in het aroma door kwam, ook de karamel en licht fruitige toetsen. Vol maar tegelijk fijn bitter en sappig met een heel licht zurig tintje.

Op het bord kwam als eerste voorgerecht een tataki van ossenhaas, mousse van patrijs, gelei van bouillon en madeira en walnoot. Een heerlijke combinatie met het gerookte van de gelei en de vettigheid werd mooi gebroken door het bier. Een heel aangenaam voorgerecht.

Vervolgens kwam de VI Wheat van Brasserie de Jandrain-Jandrenouille op tafel. Een lichtfruitig witbier met banaan en stoofappel als voornamelijk aroma. In de smaak was het net iets te clean en neutraal naar mijn mening. Op het bord kregen we garnalen met gebraisseerde prei, koolrabi en kervel.

De garnalen misten misschien net iets genoeg smaak om het bier en de rest van het gerecht aan te kunnen waardoor die eerste wat weg vielen. Maar voorts was de prei samen met de saus wel heerlijk. Zowel het bier als het gerecht waren algeheel lekker maar iets meer finesse in het bier zou het geheel nóg meer opgelift hebben. Maar zeker een goede verderzetting.

Dan kwam de tijd voor het hoofdgerecht, daar keek ik dan ook echt naar uit. Samen met de ballotine van fanzant, worst en nugget kwam de Galea Grand Cru. Een tripel van 9.5% vol die mij reeds gekend was en uiteindelijk wel deed waar ik wat voor vreesde… domineren. Het bier is vrij fenolisch met duidelijke gistindrukken als banaan, kruidigheid en zoet fruit. Het gerecht zelf is heerlijk. Perfect bereidde fazant, botermals en goed van smaak. De kool die er bij kwam, de nugget en champignons mooi op smaak en een lekkere saus. Hier bewijst gewoon dat alcohol een smaakkiller kan zijn maar de keuze is zeker te begrijpen.

Het moment waar ik naar uit keek waren de kazen. In het glas de Kameradski Balsamico van ‘t Verzet. Een stevige Russian imperial stout van 12% met een leuke twist. Heel zoet en zuur tegelijk maar vooral stevig. 5 stukjes kaas worden geserveerd. De Witte van Köning, Tegeleir, Piramide Pyrenées, Petit Vinageois en Picon Bejes, allen mooi op punt gerijpt. 1 bier bij een verscheidenheid aan kazen als deze kiezen is onbegonnen werk. Dat bewijst ook dit bier, dat vooral bij de blauwgeaderde kaas tot zijn recht kwam.

Maar als nu al zo een topper in het glas komt, wat krijgen we dan als passend bier bij het nagerecht? Wel, de Martha brown eyes van the Brew Society uit Heule. Die wordt gepaird met vijgen, chocolade, marsepein, laurier en jeneverbes. Een heerlijk nagerecht waarbij het bier mooi tot zijn recht komt, misschien net iets dominerend qua body maar aromatisch perfect aansluitend, zeker verrassend met de laurier.

Een koffie met een verscheidenheid aan versnaperingen was de perfecte afsluiter van een heerlijke namiddag vooraleer ik nog richting Malz in Leuven trok. Voor de prijs van om en bij 210€ voor 2 (1menu met en 1 zonder bieren) kregen we een meer dan degelijk en heel fijn smakend menu met aangename passende bieren, een vlotte en heel vriendelijke bediening. Een echte aanrader voor wie van culinair eten houdt en eens wil proeven van de betere food- en bierpairing.

De Gebrande Winning

Zepperenweg 7, 3800 Sint-Truiden

Openingsdagen : Dinsdag tot zondag, gesloten op maandag en woensdag.

website en contact

Ontdek hier alle andere leuke adressen.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.