brugs beertje

Voor wie graag houdt van wat nostalgie, goede bieren moet zeker eens in ‘t Brugs beertje binnenspringen..

Gelegen in de Kemelstraat, een verbindingstraat tussen de Zilverstraat en de Steenstraat, in een gezellig, bijna idyllisch pand dat een ziel en vooral sfeer uitstraalt. Vanaf je door de deur komt ga je direct enkele jaren terug in de tijd, in de de tijd van de gezellige bruine kroeg waar bijna geen vierkante centimeter onbenut is gebleven en bedekt met emaillen bordjes en bierreclames. Voor wie het niet weet, ‘t Brugs beertje dankt zijn naam aan de stadsmascotte en deed voor het een café werd dienst als snoepwinkel, maar wel geflankeerd door cafés. Eigenlijk is het dus nog altijd een snoepcafé maar dan voor volwassenen.

De geschiedenis van ‘t Brugs Beertje gaat al een heel eind terug, tot in 1983, toen er van mij dus zeker nog geen sprake was. Toenmalige oprichtster en eigenares Daisy Claeys maakte van haar café een van de gekendste van ‘t stad en een waar je gewoonweg verplicht was om naar toe te gaan als bierliefhebber. En zo heb ik dat dus ook gedaan.. iets wat al lang op mijn lijstje stond. Daisy heeft recent, na 34 jaar ‘den aftrekker’ in het schuif gelegd en de fakkel overgedragen aan Dries Brouckaert.

Naast het café geeft de groene poort in de zomer toegang naar de koer en terras waar het eveneens gezellig vertoeven is. Die poort gaf vroeger doorgang naar huis ‘de Groote Schaere’ in de Steenstraat. Het was langs daar dat Joseph de Wich in 1754 zijn weg baande naar het huis van zijn baas en vrouw om hen te beroven en uiteindelijk te vermoorden. Best een luguber stukje geschiedenis dus.

Deze poort heeft een geschiedenis met een luguber kantje

Speciaal aan ‘t Brugs Beertje is dat je als pilsdrinker van een kale reis gaat terugkomen want die komt er al 38 jaar niet binnen. Enkel hoge, spontane en gemengde gistingsbieren dus die op hun kwaliteit gekozen zijn. Een mooie selectie van geuzes, lambiek, Orval en vele andere trappisten, al dan niet gerijpt en per provincie ook een aantal mooie en vaak onbekende bieren. Daarvoor komen zelfs menig buitenlanders afgezakt naar ‘t Brugs beertje.

Na een tijd lang te zoeken en twijfelen wat ik nu precies zou kiezen uit de gestoffeerde kaart is de keuze gevallen op de Grizzly van de Mederie, een kleine brouwerij uit het Waalse Pottes in Henegouwen van de hand van de Jorre Vanhemmens, hoofdbrouwer bij Alvinne maar met dit zijproject maakt hij mede en speciale bieren. Een typische saison met zijn kruidige gisttoets maar met een goede dosis mosaïchop.

Als tweede ging de keuze naar de FAL van domein Leeflank, een domein waar zowel wijn, bier en kombucha gemaakt wordt in het Oost-Vlaamse Lede bij Aalst. Een amberkleurig bier met een frisse moutige smaak en tevens het vlaggenschip van brouwer Free. De FAL staat trouwens voor Funky As Leeflank.

Ik zou zeggen, als je in Brugge bent en je hebt dorst moet je gewoon dit zijstraatje nemen of als uw partner zegt, we gaan gaan shoppen naar Brugge, niet twijfelen en meegaan maar dan op één voorwaarde.. een verplichte tussenstop bij ‘t Brugs Beertje! De sfeer van de bruine kroeg van weleer opsnuiven en geniet tegelijk van het mooie muurschilderij in olieverf van de West-Vlaamse kunstenaar Daubi waar maar liefst 126 bier- en brouwspreuken op afgebeeld staan.


BRUGS BEERTJE

Kemelstraat 5, 8000 Brugge

www.brugsbeertje.be

OPENINGSUREN

MA,DI,DO,ZO 16u-00u00

VR-ZA 16u00-01u00

WOENSDAG gesloten

Delen op facebook!

Ontdek hier alle andere leuke adressen!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.