Bier uit blik, is dat zo veel slechter?

bier uit blik

U heeft het misschien wel al gezien in de drankenhandels en ondertussen meer en meer in de supermarktrekken.. Speciaalbier uit blik.

We gaan het hier voor alle duidelijkheid niet hebben over de jupilers en cara.. of onrechtstreeks wel..

Bij ons is speciaalbier uit blik nog maar amper in opmars maar vooral over de grote plas, in de USA ziet u eigenlijk bijna niet anders, op uitzonderingen na natuurlijk.

Maar hoe komt dat nu dat bij ons die opmars en omschakeling zo lang duurt?! In Nederland bijvoorbeeld komen de blikjes al vlotter en vlotter in de schappen terecht.

Daarom ben ik voor jullie op klein onderzoek getrokken en aansluitend 2 dezelfde bieren gaan proeven, het ene bier uit blik, het ander op fles.. Wat de bevindingen zijn en wat beter smaakt lees je verder..

Eerst even de geschiedenis van bier uit blik en fles aanhalen..

De biercultuur in ons land en omstreke zit al eeuwen erin gebakken, in andere landen kennen ze bier ook al lang natuurlijk maar onze traditie bestond veel meer uit speciaalbieren en bieren van hoge en spontane gisting en dat maakt ons land dan ook hét bierland.

Terwijl in Amerika ook wel al lang bier gedronken wordt (al van in de 16e-17e eeuw) maar dan lage gistingsbier en lichte pale ales, uit vaten voornamelijk, growlers of al gesatureerd op fles.

Kleine anekdote : De bierfles is van oorsprong trouwens Brits en stamt uit begin de 17e eeuw. Maar pas in de 19e eeuw werden die op grote schaal veilig geproduceerd.

In Amerika werd er geleidelijk aan ook meer bier gedronken en daarom wou men meer in kleine hoeveelheden gaan drinken. Het was dan ook daar dat de eerste blikken geïntroduceerd en gemaakt werden, nb. door een Duitser, rond 1935. Het duurde juist wel tot de jaren 60 dat er een lipje aan kwam en zo gemakkelijker om te openen en drinken.

Pas veel later zijn ze ook daar onze bierstijlen leren kennen en het duurde al tot eind de jaren ’70 dat ook daar de eerste speciaalbier of craftbeer brouwerijen zijn gaan ontstaan. Eerst ook nog wel op fles maar met blik waren ze al meer gekend dus zo heel veel later volgde dat niet.

Maar al te vaak wordt bier uit blik geassocieerd met plat volk dat halve liters loopt te drinken..

De reden dus waarom bier uit blik elders meer ‘standaard’ is hebben we al gevonden..

Op vele gebieden staan we ook wel gekend om ons aan onze tradtities te houden, noem het soms gerust koppig! Geleidelijk aan kwam bij ons ook wel het bierblik ten voorschijn, maar dat was om pils in te doen en dan enkel de grote merken.

Daarom wordt tot op de dag van vandaag bij ons bier uit blik geassocieerd met pils van grote merken die vaak nog flauwer smaken. En dan is er nog het stigmatiserende clichébeeld van de mensen die meer op de rand van de maatschappij staan (om het zo te verwoorden) en het platte volk dat halve liters bier uit blik loopt te drinken. Een beeld dat tussen ons 2 oren zit..

Krijgen we dan binnenkort geuze en trappistenbier uit blik?

Daar valt snel het antwoord nee te geven.. bier uit blik is veel meer afgesloten van de buitenlucht waardoor het in smaak niet zal evolueren, wat voor een geuze en een paar andere bieren zo bepalend is. Dat is zoals wijn eigenlijk met schroefdop of kurk. Een Chateauwijn uit Bordeaux zal ook niet te gauw een schroefdop meekrijgen.

Het estetische en emotionele aspect speelt hier ook mee, een Westmalle trappist uit blik zullen we dan ook niet te zien krijgen (al heb ik geen glazen bol natuurlijk). Daar speelt niet alleen het uiterlijk en gedachte een rol maar ook het feit dat speciaalbieren van hoge gisting vaak moeten hergisten, dit voor wat extra smaak.

Dat hergisten is in blik iets moeilijker, maar toch kan het! Alleen kan je niet evenveel gist en suiker gaan toevoegen omdat het blik niet evenveel druk aankan als glas. Het bier gaat daardoor iets minder gesatureerd en bijgevolg minder schuimend en net iets minder droog gaan smaken.

Als u naar een bar of op café gaat kan een bier trouwens perfect uit blik geserveerd worden, in een mooi glas. Maar velen staan er helaas nog niet voor te springen en verkiezen het flesje. Maar eerlijk thuis vind ik alle bieren uit blik prima maar in een bar heb ik toch ook nog liever mijn flesje. En op restaurant ga je vaak de ‘klassiekere’ bieren en bierstijlen vinden, en die gaan we zoals gezegd niet rap op blik zien…

Dus dan heeft bier uit blik toch veel meer nadelen?

Klopt dat wel? Nee is het antwoord, dat denken de meesten gewoon. Blik heeft zo veel voordelen.. Velen zeggen dat het bier smaakt naar blik, flauw of anders smaakt, enz.

De bieren uit blik die bij ons al lange tijd in de rekken te vinden zijn zijn zoals gezegd vaak lichte bieren, pilsbieren. Een stijl die vaak iets meer metallisch smaakt door het hogere ijzergehalte in het water, dat heeft dus helemaal niets met het blik te maken. Bovendien worden de blikjes gecoat aan de binnenkant.

Lees maar eens de vele voordelen..

  • Bier uit blik behoud veel langer zijn aroma doordat het beter afsluit van de buitenlucht en zo ook véél trager gaat oxideren.
  • Bier bevat hop dat op zich isuhumulonen bevat dat onder invloed van licht een nare smaak krijgt dus in blik blijven die bieren veel langer goed
  • Bier uit blik is veel ecologischer, ze wegen lichter en zijn beter te stapelen dan flesjes dus je kan er meer van transporteren met dezelfde vrachtwagen.
  • Bieren uit blik koelen veel sneller dus hoeven ze niet zo lang te koelen.
  • Je moet niet met lege blikjes naar de winkel terug of naar de glasbol.
  • Flesjes van glas zijn veel breekbaarder.
  • Om bierflesjes te maken wordt maar 20-30% gerecycleerd glas gebruikt, bij blikjes wordt 70% gerecycleerd materiaal gebruikt. Daar juist wel de kanttekening maken dat er voor het aluminium wel meer ontgonnen wordt.
  • Qua artwork en uiterlijk kan je zoveel meer gaan doen om uw product er te laten uitspringen.

Dus.. bent u nu al meer overtuigd?

Het blijft vooral afwachten

De Craftbier scene in België is er al een tijdje, ook bij ons. Het is al lang geleden dat er nog zo veel brouwerijen waren in ons land. Maar al te vaak kiezen ze toch nog voor meer gekende bierstijlen die vooral bij het grootste traditioneel drinkend publiek goed verkoopt. Dat is logisch, België blijft op dat gebied, en op nog andere ook wel, heel traditioneel.

Voorlopig blijft het nog wachten tot de grotere spelers een voorbeeld gaan geven. Dan heb ik het nu niet over een genre AB Inbev maar de middelgrote brouwerijen. Kasteelbrouwerij Vanhonsebrouck heeft recent al hierin geïnvesteerd, weliswaar hoofdzakelijk voor het bier dat geëxporteerd wordt en ook bij brouwerij de Koninck hebben ze hun geliefd Bolleke al op blik gestoken.

Maar er komt geleidelijk aan ook een garde van jonge frisse brouwers die over de grenzen heen gaan kijken en iets specialere stijlen gaan maken. En het is daar dat blik meer en meer omarmd wordt. Het is nu aan hen om intitiatief te gaan nemen.

Velen durven de stap momenteel gewoon nog niet zetten omdat ze schrik hebben dat het traditionele, vaak iets oudere publiek zal gaan afhaken.

Er is maar één manier om te weten als de smaak nu zo anders is..

Om te kijken als er nu gigantische verschillen zijn in smaak, maar vooral kwaliteit (want over smaken kan je niet discussiëren) proeven we twee maal hetzelfde bier, nl. de Delta IPA van Brussels Beer Project.

Het ene bier uit blik, het andere uit fles. Om niet bevooroordeeld te zijn is de test blind uitgevoerd.

Qua kleur trekken beide bieren heel goed op elkaar, het ene bier heeft wel een iets donkerdere kleur, vermoedelijk dat het ene iets ouder is dan het ander.

Het meer donkere bier had minder prikkeling van de CO2 maar was nog steeds verfrissend. Het blekere bier zat vol tropich en zoet fruit, terwijl het ander ook het zoete fruit had maar was net iets minder fruitig.

Het moutige karakter kwam in beide goed naar voor? In de smaak waren beiden in de aanzer vrij rond, lichtjes zoet met een goed gedoseerde maar duidelijk hopbitter. Het fruit kwam in het iets blekere bier net wat sterker naar voor in de smaak maar beide smaakten prima.

Bij onthulling bleek dat het iets donkerdere bier uit blik was en een stukje dichter tegen de houdbaarheidsdatum zat, 9 maand verschil om precies te zijn, en nog maar een 3-tal weken houdbaar volgens de brouwerij. Ondanks dat had het bier nog een mooie frisheid en fruitigheid. Het verschil in geur en smaak was klein, wat mij er niet doet aan twijfelen dat het bier in fles 9 maand later niet zo fruitig meer zal zijn als deze uit blik.

Lees hier alle andere biergerelateerde artikels!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.