Alcoholvrij bier : 5 lekkere tips!

alcoholvrij bier

Tournée minerale is al toe aan zijn zevende editie en wordt steeds populairder en dus ook alcoholvrij bier. In 2017 sloegen de druglijn en de stichting tegen kanker voor het eerst de handen in elkaar. Meedoen om hip te zijn, om gezonder te zijn, om te kijken als het wel lukt,… elke heeft zo zijn redenen. Veel brouwers en brouwerijen springen dan ook op de kar van alcoholvrij/-arm bier. Weet trouwens dat volgens de wet elk bier met 0.5% vol. of minder alcoholvrij bier mag genoemd worden.

Vroeger waren er maar een handvol alcoholvrije bieren te krijgen en geloof mij, de kwaliteit en smaak was niet altijd dat. Heel onevenwichtig, zoet, flets, noem maar op. Tegenwoordig is er al een hele reeks aan smaakvolle bieren, je ziet bijna het bos door de bomen niet meer. Hoewel velen er nog altijd sceptisch tegenover staan wil ik met deze 5 tips jou toch proberen overtuigen het een kans te geven.

Zelf doe ik niet mee met de Tournée Minerale (lees hier voor meer info erover) maar wie weet in de toekomst misschien wel. Dagelijks drinken dat doe ik sowieso niet, enkel in het weekend genieten met eens een uitzondering na om jullie van lekkere recepten met passend bier te voorzien. Maar daar zit nu en dan ook al eens een alcoholvrij bier tussen.

Uit de grote jungle van deze alternatieven heb ik 5 bieren uitgekozen, van kleinere (en misschien al niet zo kleine) brouwerijen, gemaakt met even veel liefde als andere bieren. Niet elke brouwerij kan trouwens alcoholvrij bier maken want je moet er de middelen of toestellen voor hebben en deze worden dan ook vaak ergens anders gebrouwen naar een eigen recept.

Zo kan je bier zonder of met weinig alcohol maken door ofwel achteraf de alcohol eruit te gaan filteren met een dure filter óf er is tegenwoordig een speciaal ontwikkelde gist die amper alcohol aanmaakt maar wel CO2 geeft. Het nadeel bij dat laatste is dat het bier achteraf moet gepasteuriseerd worden en niet elke kleine brouwer kan investeren in dit toestel.

Maar genoeg gepraat, tijd om te proeven en hopelijk kan ik jou hiermee overtuigen. Voor mij hoef je het niet te doen maar probeer en wie weet is het een stap naar al eens een tijdje zonder. Maar vergeet niet, nu en dan een goed glas echt bier is zeker niet slecht. Zoals ik altijd zeg, geniet, maar met mate! En heb je zin gekregen in een alcoholvrij bier door te lezen? Dan kan je alle bieren uit de test vinden bij de Prik & Tik.

ALCOHOLVRIJ BIER : 5 BIEREN VOOR JOU GEPROEFD EN GETEST
  • Viven NADA IPA

Een alcoholvrij bier uit mijn streek en een van de favorieten. De NADA IPA van Viven. Gebrouwen bij de Proefbrouwerij in Lochristi maar hun eigen brouwerij bevind zich in Damme. Brouw(st)er Krystle Traen ontwikkelde dit bier in hun microbrouwerij die in 1999 het licht zag. Gemaakt met Amerikaanse bitterhoppen en dat merk je. Je mist de alcohol niet in deze volmondige IPA van 0.3% vol.

In de geur veel fruit daar waar vele anderen eerder zoet en moutig overkomen. Zoet wit fruit zoals peer maar ook muskaatdruiven en verse hop. De mout zit eerder op de achtergrond. Qua smaak is deze best verfrissend en licht maar zeker niet waterig. In de afdronk komt het fruit mooi terug met een duidelijke bitter daar doorheen. Heerlijk sappig.

  • Op de Dool IPA

Van het West-Vlaamse trekken we naar de andere kant van het land, het Limburgse Houthalen-Helchteren. In november vorig jaar lanceerde Kasteelbrouwerij Ter Dolen 2 alcoholvrije bieren, nl. Kriek op de dool en deze IPA op de dool. Dit prachtig stukje erfgoed kwam begin jaren 90 in handen van Mieke Desplenter en na een renovatie werd de brouwerij er in opgericht. Sinds 2008 mogen ze ook officieel abdijbier brouwen. De Armand is het paradepaardje van de brouwerij die je trouwens kan bezoeken en waar zelfs een escaperoom ingericht is, de moeite waard dus.

De IPA op de dool is een heerlijk verfrissend alcoholvrij bier in de stijl IPA van 0.3% vol. die extra dryhopping kreeg voor en er werd pompelmoesschil toegevoegd om zo de citrustonen en fruitigheid te accentueren en dat proef je. In de geur merk je in het begin vrij veel pilsmout maar dan komt duidelijk de pompelmoes en grapfruit door en verse hopbloemen. De smaak is iets minder vol qua body maar heel verfrissend met een fijne hopbitter. Heerlijk, en ook bij gerechten zoals een slaatje met geitenkaas.

  • Playground

Een echte klassieker onder de alcoholvrije bieren is deze Playground van de Utrechtse Vandestreek brouwerij. Sander en Ronald van de Streek, broers, zijn al van 2010 aan het brouwen geslagen en dat is behoorlijk uit de hand gelopen. Ze zijn een van de grootste onafhankelijke brouwerijen van het land en maken allerlei stijlen van bier. Maar met 3 soorten alcoholvrij bier in het basisgamma sinds enkele jaren kan je ze wel een voortrekker noemen. Deze Playground IPA bestaat ook in een NEIPA versie en een Grapefruit IPA versie.

In het glas krijgen we een alcoholvrij bier van 0.5% vol. met een geur van mout maar vooral ook veel fruit zoals perzik en mandarijn. De hop zit er ook mooi in met een hint van dennenhars en verse hopbellen. In de smaak is het bier sappig en fruitig, licht verfrissend met een aangename bitter. Probeer deze eens bij gerookte zalm of sushi.

  • Vicaris NANO

Deze Vicaris Nano is de meest recente telg uit de familiebrouwerij Dilewyns, onder leiding van oprichter Vincent Dilewyns en dochters Anne-Cathérine en Claire. Ontstaan in 1999 in Grembergen in de garage van Vincent die als tandarts aan het hobby brouwen sloeg. Tot in 2011 werden de bieren gebrouwen bij de proefbrouwerij. Deze NANO wordt daar wel nog steeds gebrouwen maar voor de rest ‘roeren’ ze zelf in de ketels in hun gloednieuwe brouwerij in Dendermonde.

Als we deze proeven merk je wel wat van de mout maar er zit ook veel fruitigheid in met citrus, sinaas en wat papaya. Die eerder tropische neus vertaalt zich naar een eerder droog bier, droger dan de anderen uit de test door het iets hogere koolzuur en dat is wel fijn. De mouten komen er hier in de afdronk meer door dan in de geur en daarin zit ook nog een fijne bitter.

  • Tante Nonneke

De laatste maar niet de minste. Dit ‘heilig’ tante Nonneke is de laatste nieuwe telg uit het gamma van Klootzakske, de bierfirma achter het gelijknamige Klootzakske en de Hete Klinke. Hun alcoholvrij bier kwam in september op de markt en wordt gebrouwen bij BCB te Menen. Net als alle bieren ontwikkelen ze de recepten zelf om dan te gaan uitbesteden.

De naam Klootzakske en het hele gebeuren er omheen is ontstaat door een groepje vrienden die tijdens hun jaarlijkse mannenweekends in thema het niet kunnen nalaten om elkaar serieus te kloten. Het grootste brein achter de bieren is de creatieveling van de bende, Alexander Parmentier.

Deze non alcoholic IPA van 0.5% heeft een fruitige eerste indruk in de neus, verse hop, limoenzeste en een tikkeltje zoete mout. De aanzet is vrij zacht en volmondig met een fijne bitter die niet veel later er goed doorkomt.

Lees hier alle andere beertalk!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.