5 zomerse biercocktails

biercocktails

Voor wie houdt van de zomer, lekker drinken, bier en cocktails heb ik goed nieuws.. Namelijk recepten voor 5 overheerlijke en unieke biercocktails! Allemaal recepten die speciaal gemaakt zijn om jezelf en je vrienden en vriendinnen te laten genieten van warm weer en vooral lekkere cocktails waarvan je zegt wow is dat met bier? Geloof mij, zelfs diegene die zeggen dat ze geen bier lusten zullen hun mening moeten herzien.

Biercocktails zijn een periode in geweest en je ziet ze zeker nog op verschillende plaatsen maar jammer genoeg amper in cocktailbars. Cocktails met bier bestaan al veel langer dan je denkt en zijn niet zomaar een nieuwe rage geweest. In de jaren 1800 dronk men al Guinness met champagne (klinkt nu niet zo lekker maar goed).

Het belangrijkste aan cocktails en voornamelijk biercocktails is dat je echt nog alle ingrediënten proeft, alsook het bier uiteraard. Daarom zijn de ingrediënten mooi afgestemd op het bier om er een extra smaak aan te geven of het bier goed te ondersteunen. Wat een goede cocktail nodig heeft is ofwel een goed zuurtje ofwel een bitter en dat hij vooral niet te zoet is want zoet doet plakken en daar krijg je alleen nog maar meer dorst van.

Ik ben daarom eens mijn barkast en biervoorraad ingedoken om voor jullie 5 toch wel vrij eenvoudige maar bovenal lekkere biercocktails te maken, hetzij met een fruitige, zure, bittere of kruidige toets en al zeker geen cocktails die je ergens anders gaat tegenkomen (enige gelijkenis met andere cocktails berust puur op toeval).

Je hoeft niet de gekste ingrediënten in huis te gaan halen voor deze cocktails want als ik 1 ding haat is dat je allerlei flessen en dingen in huis moet halen die ik weet niet hoe lang in de kast blijven staan en uiteindelijk amper nog gedronken worden.

Qua barmateriaal hoef je ook helemaal niet veel in huis te hebben, behalve een barmaatje. Een shaker is hier eigenlijk overbodig want shaken doe je nooit met bruisende dranken, tenzij je graag een ontplofte shaker ziet en muren, keukens en plafonds vol drank? ‘Stirren’ is dus de boodschap en toppen met bier.

Hieronder vind je 5 van mijn eigen creaties die de zomer in jouw glas zullen brengen en eentje daarvan is eigenlijk zelfs een mocktail waar je naar eigen wens ook een cocktail van kan maken. Probeer ze zeker uit en post ze op facebook of instagram met de #beerandcooking hashtag!

5 HEERLIJKE BIERCOCKTAILS

Strawberry white

Een heerlijke frisse biercocktail waarmee je zeker zult scoren bij het grote publiek want wie houdt nu niet van aardbeien? Doe daar nog eens limoncello bij, limoensap, munt en witbier en je krijgt de strawberry white en je merkt wel waarom deze een favoriet wordt deze zomer.

Strawberry white

Ingrediënten

4 aardbeien
5 muntblaadjes
5cl limoncello
3cl limoensap
witbier

Bereiding

Spoel en ontkroon de aarbeien, snijd ze in stukjes en doe ze in een laag breed glas samen met de muntblaadjes. Plet alles goed tot puree, voeg de limoncello en het limoensap toe en roer goed om.

Vul het glas met ijsblokjes en top af met witbier. Decoreer het glas met een takje munt en een aardbei.

Ginger fool

De naam verklapt het al een beetje.. dit is er eentje met gember en die jou ook nog eens ‘foolt’ of bij de neus neemt want het is eigenlijk een mocktail! En de Fool factor is compleet wanneer je de Sportzot neemt van brouwerij de Halve maan. Basis van deze biercocktail, enfin mocktail, is alcoholvrije gin maar ook limoen en gembersiroop. Wanneer je er een cocktail van wil maken kan je gin met alcohol gebruiken en pilsbier om af te toppen.

Gembersiroop kan je zelf maken door 15 cl water met 10 gram suiker en een flink stuk gember op te koken en te laten afkoelen. De overschot kan je altijd in andere biercocktails of zelfs aan wat water toevoegen.

Ginger Fool

Ingrediënten
5cl alcoholvrije gin
2cl gembersiroop
3cl limoensap
Sportzot

Bereiding

Voorzie een shakerglas naar wens van een suikerrandje door de rand van het glas in een laagje limoensap en vervolgens suiker te dippen. Doe de gin, gembersiroop en het limoensap in het glas samen met veel ijsblokken en stir goed. Top af met sportzot, roer zacht om en werk af met een schijfje limoen en als je wenst een takje groen (citroenverveine in dit geval)

Pineapples on the westcoast

Deze biercocktail is er eentje alweer voor de fruitliefhebbers! Vanzelfsprekend met ananas met een goede bittere smaak er in want aftoppen doen we met een Westcoast stijl IPA, goed bitter en boordevol citrustoetsen. Naast de ipa en ananas gaat er ook citroensap en wodka in. Een tropisch feest in het glas!

Pineapples on the westcoast

Ingrediënten
5cl wodka
5 cl ananaspuree (recept hiervoor eronder)
3cl citroensap
Heel bittere ipa (westcoast stijl)

Bereiding

Bereid zelf de ananaspuree door stukjes verse ananas met een koffielepeltje suikersiroop in een blender fijn te mixen ofwel ananas uit blik laten uitlekken en deze zonder siroop te blenden (vers is beter!)

Meng de wodka met de ananaspuree en het citroensap goed in een shakerglas, vul met ijs en top af met de ipa. Werk af met een stuk ananas en evt. wat munt af basilicum.

B(r)etty goes to Antwerp

Niet dat ik wil stoefen maar ik ben wel trots op de leuke naam voor deze biercocktail! Hij verraad wel wat van de smaak en stijl, namelijk dat we met een zuur bier en meer precies een geuze aan de slag gaan. We maken er wat een clash van tussen het Brusselse en Antwerpen door gebruik te maken van elixir d’Anvers en dit zorgt direct voor wat kruidigheid. Daarnaast komt er nog bruine rum bij kijken, suikersiroop en citroensap om de elixir toch een beetje te temperen.

Bretty goes to Antwerp

Ingrediënten
2 cl elixir d’Anvers
3cl bruine rum
3cl citroensap
2cl suikersiroop
Oude geuze

Bereiding

Doe alle dranken behalve de geuze in een bol glas, roer goed om en vul met ijs. Top af met oude geuze en werk af met een schijfje citroen.

All the grapes are brown

Omdat cocktails met blond bier zoveel gangbaarder en meer voor de hand liggend zijn wou ik er ook wel een uitvinden met donker bier, meer bepaald met roodbruin bier! Hij ziet er zowat uit als rode Sangria en je zou haast geloven dat het is is met de druiven die er in gaan maar nee hoor, het is echt een biercocktail.

De basis is rood druivensap en een fruitige gin met ook citroensap en wat suikersiroop.

All the grapes are brown

Ingrediënten
5cl rood druivensap
3cl zachte en fruitige gin
3cl citroensap
2cl suikersiroop
Roodbruin bier
Rode druiven

Bereiding

Doe alle dranken behalve het bier in een lang tulpglas, roer goed om en vul met ijs. Snijd per cocktail enkele druiven doormidden, voeg deze toe en roer door. Top af met het roodbruine bier en werk af met een trosje druiven.


Delen op Facebook!

Lees hier alle andere artikels.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.