Viven Spiced ambree

Deze Viven Spiced ambree is er een uit de Craft series van Viven uit het West-Vlaamse Damme. Een amberkleurig type bier dat te vergelijken valt met special belge maar dan op smaak gebracht met een ‘geheime’ kruidenmix. Een iets pittigere dorstlesser dus!

Viven zijn geschiedenis gaat terug naar eind de 20e eeuw, genoemd naar het pittoreske Vivenkapelle in West-Vlaanderen. Willy de Lobel, hobbybrouwer uit het dorp, heeft zijn Kapel van Viven blond op de markt gebracht en niet veel later de bruine editie, het Klooster van Viven. De bieren waren heel geliefd in het dorp maar op een bepaald moment besliste Willy om er mee te stoppen.

Dat kon Tony Traen, eigenaar van de lokale drankenhandel niet laten gebeuren en hij nam de biernamen over. Hij herdoopte de bieren naar Viven en gaf zo een nieuw en frisser imago eraan.
Het brouwgebeuren interesseerde hem dermate dat hij een paar jaar na overname, in 2007, samen met Dirk Naudts van de proefbrouwerij in Lochristi enkele testbrouwsels maakte.

Ditmaal geen klassieke bieren maar bieren waarin hop de nadruk kreeg. Zo kwam een van de eerste IPA’s op de markt terecht. Vrouw Krystle heeft de brouwerij vervoegd en is ondertussen een van de weinige vrouwelijke brouwers. In 2015 zijn ze gezweken onder de vraag naar hun bieren in hun drankenhandel en beslisten ze om een eigen brouwerij te gaan oprichten. Om aan de grote vraag te voldoen worden de grote hoeveelheden nog steeds gebrouwen in Lochristi.

Op deze manier konden ze meer gaan experimenteren in hun eigen brouwerij. Ze startten met een experimentum reeks waar onder andere de Viven Experimentum Jack Daniels deel van uit maakt, om daaruit de beste bieren te halen. Die brengen ze sinds 2019 als de Viven Craft Series op de markt, net zoals de Sour peach en dus deze Viven spiced ambree zoals eerder gezegd.

De Viven Champagner Weisse die ik eerder al eens meegaf als biertip is trouwens ook een bier uit deze serie. Het bier werd zo succesvol dat ze het in hun original gamma werd opgenomen. In tussentijd werd de brouwinstallatie in 2018 vernieuwd en vergroot naar 12 hl. De bieren van Viven hebben ondertussen al de wijde wereld met succes ontdekt.

VIVEN SPICED AMBREE : DEGUSTATIEFICHE
Viven Spiced ambree
  • NAAM BIER Viven spiced ambree
  • BROUWERIJ Viven
  • HERKOMST Damme, België
  • KLEUR Amber
  • STIJL amberbier
  • ALCOHOL 7% vol.
  • SERVEERTEMP. 7°c.

UITZICHT

Intens en helder amberkleurig met een rijkelijke schuimkraag.

GEUR

In de neus voornamelijk zoetere mouten, een hint van kandij maar vooral de zoetere kruidigheid is merkbaar.

SMAAK

De smaak is zacht en fris met een eerder lichte, lichtjes pittige afdronk die wel net iets langer mocht zijn.

FOODPAIRING

Serveer de Viven spiced ambree bij deze chili con carne, gerechten met tomatensaus en zachtere jong belegen kazen.

Ontdek hier alle andere biertips

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.