saison de dottignies

Zelf ben ik grote liefhebber van een goede saison, en zeker van deze saison de Dottignies van brouwerij de Ranke uit het Henegouwse Dottenijs. De brouwerij staat al jaren gekend om vooral goed gehopte bieren te maken, met hop uit eigen streek.

  • BROUWERIJ De Ranke
  • HERKOMST Dottignies, België
  • KLEUR Amberkleurig
  • STIJL Saison
  • ALCOHOL 5.5% vol.
  • SERV.TEMP. 6°c.
  • GLAS Smal kelkglas
BIEROMSCHRIJVING

De Saison de Dottignies is een amberkleurig bier met een stevige en rijkelijke schuimkraag. De geur komt direct vrij kruidig over met ook de hop die duidelijk aanwezig is. Zoet fruit en een lichte moutigheid. De smaak is van in de aanzet al heel verfrissend maar tegelijk nog rond. Een lichtzoete mouttoets word door de sterkere hopbitter goed gecontrasteerd. Een lange en kruidige, frisse afdronk. Een echte dorstlesser zoals een saison hoort te zijn!

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

Brouwerij de Ranke uit Dottignies draait al enige jaren mee en is een begrip geworden, zeker in het West-Vlaamse.

Nino Bacelle kocht met zijn broer in 1986 een limonadefabriek en bierhandel over.
De passie voor bier zat er toen al in want Nino brouwde thuis zelf als hobby.

In 1994 vond Nino dat het tijd was om een eerste van zijn bieren op de markt te brengen, genaamd de Guldenberg. Omdat een eigen installatie direct een grote investering is, gaat hij gaan brouwen bij brouwerij Deca in Woesten.

Niet veel later loop Nino een zekere Guido Devos tegen het lijf, ook een ambitieuze hobbybrouwer. Ze bundelen de krachten onder de naam De Ranke (genoemd naar de hopplanten) en brengen vervolgens de Père Noël (een kerstbier) en een van hun grootste successen, de XX bitter op de markt. Het is dan ook deze hop die een rode draad vormt doorheen hun gamma.

Na vele jaren was het in 2005 tijd om toch een eigen brouwerij te gaan oprichten, daarvoor zijn ze de taalgrens over getrokken naar Dottignies of Dottenijs in Henegouwen.

Gestaag wordt de productie opgedreven en komen er steeds nieuwe bieren bij zoals deze Saison de Dottignies, een eerbetoon aan de van Henegouwse oorsprong bierstijl. Ook de Noir de Dottignies, hun eerste en nog steeds enige donker bier. Een groot deel van de productie wordt ondertussen ook naar meer dan 20 landen geëxporteerd.

Ze maken trouwens ook eens Hops Harvest bier, heel beperkt verkrijgbaar tijdens de oogst want het is een wet hop bier. D.w.z. dat de hop van het veld direct in de fles gaat bij wijze van spreken.

De Saison de Dottignies is dus een saison, verfrissend en dorstlessend in smaak. Gemaakt met 4 hopsoorten, nl. Hallertau, Challenger, Brewers Gold en Styrian Golding.

FOODPAIRING

Deze Saison de Dottignies is een heel wijd inzetbaar bier, je kan hem drinken als aperitief of op een zomerse dag. Maar even goed bij gerechten met gerookte of gebakken zalm of andere vette vis.

Probeer hem zeker ook eens bij een van mijn volgende recepten.

0 Add to Favorites
gravad lax
0 Add to Favorites

0 Add to Favorites

BROUWERIJ DE RANKE

Rue Du Petit Tourcoing 1a, 7711 Dottignies

Website : www.deranke.be

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.