marckloff

De naam Marckloff zou je misschien eerder aan een Duits bier linken maar nee het is wel degelijk Belgisch.. Meer bepaald uit de Ardennen. Op het etiket prijkt de naam brasserie de la ferme au chêne maar wordt tegenwoording onder die naam bij brasserie du chateau de Durbuy iets verderop gemaakt.

OVER DE BROUWERIJ

Microbrasserie de la Ferme was een heel kleinschalige brouwerij in het tegenwoordig populaire en bijna mondaine Durbuy in Belgisch Luxemburg, en was gevestigd aan de toegangspoorten van het stadje. De brouwerij of toch het bier heeft er al een ruimere geschiedenis opzitten. De bieren van Marckloff worden al gebrouwen sinds 1560, door Pierre Marckloff destijds, vandaar dus de naam. Die kleinschalige brouwerij was toen ook gevestigd in Durbuy. Na de sluiting van de brouwerij was er lang geen brouwactiviteit meer in Durbuy.

Het duurde tot 1989, toen Jacques en Michel Trine de roerstok terug wilden opnemen en terug bier te gaan maken in Durbuy. Niet exact hetzelfde bier van toen uiteraard, want brouwen toen en nu was niet te vergelijken. Maar wel geïnspireerd daarop. Ze doopten het amberkleurige bier ‘Marckloff’ met de verwijzing naar Pierre dus. Het bier werd ontwikkeld met de hulp van Daniel Prignon van brasserie Fantôme uit Soy. In 2013 sloten Jacques en Michel de deuren.

Maar nog geen jaar later werd de productie al opnieuw opgestart, dit op een andere locatie, nl. in een bijgebouw van het kasteel van Durbuy, bij brasserie du Château de Durbuy. Het Marckloff bier wordt daar onder hetzelfde recept verder gebrouwen naast nog een ander bier, de sorachi. In tegenstelling tot vroeger is het bier nu wel weider verkrijgbaar, al is het voornamelijk in en rond Durbuy dat het bier bekendheid heeft.

Marckloff ambrée
marckloff
BIEROMSCHRIJVING

De Marckloff is zoals gezegd een amberkleurig bier met een stevig schuim en een lichte waas. De geur is niet heel uitgesproken, eerder zacht en moutig met een ichtkruidige hoptoets, aangevuld met kandij en karamel. De smaak is te omschrijven als zacht en droog met wel een licht zoetig puntje van karamel in de afdronk. Het drinkt vlot weg, dus ideaal om bij warmere temperaturen te genieten.

FOODPAIRING

De Marckloff is zo op zich te genieten, maar smaakt nog beter met een selectie fijne vleeswaren uit de ardennen zoals ham en gedroogd worst of ook een stukje jonge abdijkaas.


LA BRASSERIE DU CHATEAU DE DURBUY

Rue Comte Théodule d’Ursel 2, 6940 Durbuy

Facebook pagina

Ontdek hier alle andere biertips!

Delen op facebook!

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.