december flower

December Flowers, de naam van het bier alleen al verraadt dat het wat laat (of vroeg) in het jaar is om dit bier te gaan proeven maar voor een bier van White Pony Microbrewery maak ik heel het jaar door graag tijd. Deze is een winterbier dat, stijlgewijs, rijk is in kruidigheid en smaak, net als in alcohol. Trouwens het eerste Italiaanse bier dat op deze website verschijnt, of moeten we nu Belgisch zeggen?

december flower
  • BROUWERIJ White Pony Microbrewery/Brouwerij het Nest
  • HERKOMST Padova, Italië/Turnhout, België
  • KLEUR Donker amberkleurig, bijna koper
  • STIJL Winterbier, barleywine
  • ALCOHOL 11.8% vol.
  • SERV.TEMP. 9°c.
  • GLAS TEKU glas
BIEROMSCHRIJVING

Deze December flowers is een donker amberkleurig tot bijna koper blond bier met een eerder grove schuimkraag, eigen aan sterk alcoholische bieren. De geur is er een vol zoet fruit als gekonfijte abrikozen, maar vooral sinaasappel(schil) valt hier te ruiken, mede door de toevoeging er van tijdens het koken en bij lagering. Een pittige en kruidige toets van koriander zit vooral op de achtergrond net als een hint van de gul gebruikte kandijsuiker. De smaak is in de aanzet eerder zoet en zacht met vooral veel fruitige sinaassmaken en een warme gloed door zijn hoger alcoholgehalte. In de afdronk zit iets pittigs door de gebruikte koriander.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

White Pony is het harde werk van ene Roberto Orano, een Italiaan met Belgische roots. Dat zorgt al snel voor een goede link met ons land. Hij komt hier heel vaak op (familie)bezoek, maar voornamelijk ook naar brouwerij het Nest waar zijn bieren worden gebrouwen.

Roberto ontwikkelde een grote liefde voor Belgische zware bieren destijds en dat deel van zware bieren weerspiegelt zich an ook in het gamma speciale bieren dat hij maakt, want er zijn veel bieren in zijn gamma dat boven de 10 % vol bevatten. Ook IPA is een geliefde en vaak gebrouwen stijl van de brouwerij.

In 2012 starte Roberto, die toen al enkele jaren brouwde als hobby, met zijn eigen kleine brouwerij, betaald van het laatste geld dat hij had. Met succes want de eerste brouwsels waren direct uitverkocht en met dat geld kon hij geleidelijk aan uitbreiden. De bieren op grotere schaal liet hij initieel bij brouwerij ‘t Gaverhopke brouwen, maar na toch enkele problemen schakelde hij over naar brouwerij ‘t Nest in Turnhout, dat we kennen van onder andere deze Kleveretien.

In zijn thuisstad maakt hij ook nog steeds bier, dat hij trouwens in zijn eigen brewpub schenkt. De bieren van Roberto zijn ondertussen al vaak geprezen en gelauwerd en hij won al een hele waaier aan prijzen. Dat heeft hij te danken aan respect voor de brouwtraditie maar die hij tot het uiterste drijft en het gebruik van enkel en alleen de beste natuurlijke ingrediënten.

Een deel van de opbrengst van de bieren gaat naar mensen ginds die het niet te breed hebben, een heel mooi initiatief.

Deze December flowers is zoals vele andere van zijn assortiment een heel stevige barleywine in winterstijl. Tijdens het kookproces werden sinaasschillen en koriander toegevoegd, maar ook tijdens het lageren wat zorgt voor extra pit.

FOODPAIRING

Deze December flowers doet het goed bij stevige stews zoals bij mijn recept voor Irish stew dat je hieronder kan terug vinden. Ook bij goed gerijpte harde kazen is dit een aanrader.


WHITE PONY MICROBREWERY

Via A. Beolco 5, 35028 Piove di Sacco (PD) – Italië

Website : www.whiteponymicrobrewery.com

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.