de poes speciale belge

Het is nu al even geleden dus mogen we nog eens een bier van Tielts brouwer Stijn David voorstellen.. De de Poes Speciale Belge! Een klassieke en helaas bijna verdrongen bierstijl waarvan het gekendste voorbeeld denk ik Palm is. Alleen is deze een stukje beter.

OVER BROUWERIJ DE POES EN HET BIER

Het verhaal van brouwerij de Poes is 10 jaar geleden gestart, in 2012. Brouwer, eigenaar en bezieler Stijn David heeft met zijn opleiding van diëtist en bakker wel al wat voeling met graan en voeding en zet die passie dan ook met vol plezier verder in de brouwerij.

In 2014 werd de brouwerij opgericht, oorspronkelijk als gipsybrouwerij bij brouwerij DECA, daar brouwde hij de eerste reeks bieren waarmee hij al direct goed scoorde. Daar kon er al goed 30 hectoliter per dag gebrouwd worden. Het succes bleef komen en zo kon in 2016 op het industrieterrein van Tielt een eigen microbrouwerij van 10 hl ingericht worden dat ondertussen al uitgebreid werd en gemoderniseerd. Nu brouwt hij op deze 2 locaties verder om aan de vraag te kunnen voldoen. De bieren mochten al vele erkenningen en medailles ontvangen op wedstrijden.

Stijn houdt kwaliteit hoog in het vaandel en met oog voor ambacht, traditie en zelfs ook wat geschiedenis. Zo durfde hij het aan om deze de Poes Speciale Belge te lanceren in tijden waar deze stijl verdwijnt en recent kwam er ook het de Poes tafelbier bij. Ook de oude traditie van emaillen reclameborden houdt Stijn in ere door nu en dan nieuwe emaillen bordjes te laten maken.

Naast deze Speciale Belge en het de Poes Tafelbier is er ook de Poes Blond en de Poes Bruin als klassiekers, Tielts Kloosterbier, De poes Whisky infused en de Poes Houblon, een reeks extra gehopte bieren met telkens verschillende hopsoorten uit Poperinge. Al de bieren worden trouwens gebrouwen met lokale hop en mouten uit eigen streek.

Als laatste bier kwam er de Poes Stowt bij, een stout klassiek in stijl met haver voor een heel volle smaak en gebrande gerst voor die typische smaak dat een rijkelijke hopgift kreeg met Engelse Goldinghop.

Deze De Poes Speciale belge is gemaakt met 100% Belgische en lokale hop en gerst. Als hopsoort werd gekozen voor Merkur, Golding en Whitbread Golding en er werd op 3 tijdstippen gehopt. Al komt deze er eerder bescheiden door. Bij de de Poes Speciale belge staat moutigheid en drinkbaarheid centraal, zoals het hoort bij deze stijl.

DE POES SPECIALE BELGE
de poes speciale belge
  • BROUWERIJ De Poes
  • HERKOMST Tielt, België
  • KLEUR Amber
  • STIJL Speciale Belge
  • ALCOHOL 6% vol.
  • SERV.TEMP. 6° c.
  • GLAS Bol glas of langwerpig tulpglas
BIEROMSCHRIJVING

De Poes Speciale belge is helder en matig intens amber van kleur met een stevige witte schuimkraag. In de neus domineert de mouten met vers graan en wat biscuit maar ook lichtjes kruidig van de hop en in de verte wat karamel. De smaak is heel verfrissend en droog met toch een tikkeltje zoetigheid. Iets dunner van textuur maar dat is eigen aan de stijl.

FOODPAIRING

Drink de Poes Speciale belge op een zonnig terras of op het gemak in de zetel, bij spaghetti, vleesbrood, balletjes met tomatensaus, stoofvlees of tapas en fijne vleeswaren.


BROUWERIJ DE POES

Lindenlaan 9, 8700 Tielt

Website

Delen op social media!

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.