De Damme nation is de ipa in het gamma van de Damse brouwerij ‘Siphon brewing’. Een samenselting van een klassieke belgische stijl met Amerikaanse invloeden. De Siphon is een culinair begrip in Damme en omstreke en sinds enkele jaren maken ze in een aanpalende bieren op kleine schaal maar van topkwaliteit.

  • BROUWERIJ Siphon Brewing
  • HERKOMST Damme, België
  • KLEUR Amber
  • STIJL IPA
  • ALCOHOL 7% vol.
  • SERV. TEMP 7°c.
  • GLAS Tulpglas
BIEROMSCHRIJVING

De Damme Nation is een amberkleurige ipa met een rijk moutig en vooral fruitig karakter. Zoete karameltoetsen door de mouten met veel tropisch fruit zoals passievruchten, abrikoos en ananas. Daarnaast op de achtergrond zijn er ook nog bloesems en wat dennehout te ruiken.

Dit weelderige boeker weerspiegelt zich ook in de smaak, lichtzoet en heel fruitig in de aanzet. Maar al snel kom het ipa karakter boven, een sterke bitter dat wel niet gaat tegensteken, maar je moet er van houden.

De Damme Nation is een rasechte ipa boordevol smaak en karakter.

OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER

Siphon Brewing is een microbrouwerij uit het West-Vlaamse Damme.

Restaurant de Siphon van Franky Vallewaert is al jarenlang een culinair begrip, al lang was hij liefhebber van (aangepaste) bij zijn gerechten. Toen hij in contact kwam met het tweetal Breandèn Kearny (voormalig Iers advocaat) en Franklin Verdonck (ingenieur).

De een is al enige jaren geleden naar hier verhuisd om zijn passie voor bier te volgen en bier en foodwriter te worden, de ander gepassioneerd en opgeleid hobbybrouwer.

Franky vertelde dat het zijn grootste droom was om bij het restaurant een brouwerij te hebben dat bieren maakt om daar dan op de kaart te zetten, en zo geschiedde. In 2016 werd een gebouw nabij het restaurant als brouwerij ingericht en niet veel later werden de eerste flesjes Dams bier gemaakt.

In 2018 werd Siphon Brewing als beste nieuwe brouwerij verkozen in Amerika, een heuse eer maar ook het bewijs dat ze daar goede bieren maken. Ze maken bieren in vaak klassieke stijlen maar met een moderne twist. Denk maar aan een oester stout, bier met lavendel, gerookt hout, enz.

Alle namen van de bieren hebben trouwens een link naar de stad of een mythe wat de bieren des te interessanteer maakt omdat er een verhaal achter zit.

De Damme Nation is een van de core bieren uit het gamma en heel geliefd bij bierliefhebbers. Een ipa, met een naar Britse traditie meer amberkleurige kleur, Belgische toetsen van de Special B mout en Amerikaanse hoppen, het beste van verschillende werelden.

De hopsoorten die gebruikt worden zijn Cascade, Amarillo en Citra. Deze geven de Damme nation zijn rijk aroma en vooral die stevige bitter.

FOODPAIRING

Een rijkelijke ipa als deze past best bij een iets kruidiger, vettiger of pittig gerecht.

Bijvoorbeeld bij een curry van kip (zie recept hieronder) of vis, burgers of stoofpotten.

curry van kip en kokos
0 Add to Favorites

Een heerlijk geurende curry van kips en kokos, ik zou er bijna een moord voor plegen.

Dit recept is dan ook zo eenvoudig en vergt niet zoveel werk waardoor het perfect kan gemaakt worden op een doordeweekse dag. Bovendien maak je het zelf zo pittig als je wil.


Siphon Brewing

Damse Vaart Oost 1, 8340 Damme

Website : www.siphonbrewing.be

Ontdek hier alle andere biertips.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.